achtbaaneconomie


achtbaaneconomie 1.0

Betekenis

economie waarin perioden van sterke krimp en sterke groei elkaar snel afwisselen
De metafoor van de achtbaan wordt in dit woord gebruikt omdat in een achtbaan pieken en dalen elkaar ook telkens afwisselen.

Een achtbaaneconomie…

is een economie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een economie waarin perioden van sterke krimp en sterke groei elkaar snel afwisselen

    Hoofdsemagram: economie


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Samenhangende woorden (betekenis) pandemie-economie
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud achtbaaneconomie acht.baan.eco.no.mie
    Meervoud achtbaaneconomieën acht.baan.eco.no.mie.en
    Aantal lettergrepen 6
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid achtbaan
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid economie
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem economie

    Voor wat er op dit moment gaande is, is 'achtbaaneconomie' wellicht een beter woord. Zo'n grillig patroon is zichtbaar bij scheepscontainers, hout en gas. Na een steile opmars zijn de prijzen de afgelopen tijd weer enigszins gedaald. Maar een terugkeer van de contactbeperkende maatregelen – in Nederland of in Azië – kan zomaar nieuwe pieken en dalen teweegbrengen. Dat heeft veel weg van een ongeduldige file.

    https://www.volkskrant.nl/economie/van-crisisangst-naar-oververhitting-waar-eindigt-de-dollemansrit-van-de-pandemie-economie~be033923/,

    Vanwege de strategische ligging tolereert de EU graag de achtbaaneconomie van de Ieren. Brussel is altijd ongekend genereus geweest tegenover de Ieren. Geen land kreeg van Brussel relatief zoveel landbouwsubsidie en zoveel steun voor het tiptop op orde brengen van de infrastructuur. Een Keltische tijger was het resultaat.

    de Volkskrant,

    Personeelsopties introduceren de achtbaaneconomie. Werknemers zien opties eerder als instrument voor een hogere beloning, wat vooral in goede tijden begrijpelijk is. Het is terecht dat werknemers hun aandeel in de waardecreatie in de economie opeisen. Daarmee kiest de samenleving onherroepelijk voor de opwinding van de achtbaan. De beloningsvorm verhoogt de pieken en verdiept de dalen van de economische cyclus. De economische werkelijkheid wordt complexer en grilliger.

    Het Financieele Dagblad,

    Domein business, economie en financiën
    Tijd neologisme