blokette


blokette 1.0

Betekenis

modetrend waarin typisch mannelijke kleding gecombineerd wordt met typisch vrouwelijke kleding

Blokette…

is een modetrend; is een stijl

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een modetrend waarin waarin typisch mannelijke kleding gecombineerd wordt met typisch vrouwelijke kleding, bv. een voetbalshirt met een kort rokje eronder
  • [Gebruiker] wordt gedragen en nagevolgd door zowel mannen als vrouwen
  • [Medium] is een modestijl die ook wel beschouwd wordt als een 'esthetiek', waarover veel content wordt gedeeld op sociale media

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2023
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal blokette
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) -core; esthetiek
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud blokette blo.ket.te
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze overig
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels, waarin het gevormd is uit bloke 'kerel; vent' en het achtervoegsel -ette of een mixwoord is van bloke en coquette. Met het achtervoegsel -ette worden meestal vrouwelijke persoonsnamen gevormd. Mogelijk is het woord blokette weer verkort uit blokette core.

    Het woord in gebruik

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem modetrend

    Verkopers spelen nu eenmaal graag in op nervositeit. Koop dit en draag dat, en je zal gelukkig zijn. Strijd tegen dat lijf. Doe het gehoorzamen. Pers de billen in een loeistrakke jeans, desnoods tot je van ademnood met een hoog stemmetje begint te praten. Vecht! Tot die strijd op een dag voorbij is, merk je verbaasd. Met wat geluk wordt dat lijf - ondanks het verval - een dierbare metgezel. De tips uit 'Vogue' wijken voor wat behaaglijk en teder voelt, eigen en vertrouwd. 'Blokette' laat ik dus met plezier aan mij voorbijgaan deze zomer, al zal ik niet nalaten de trend geamuseerd vanop een zonnig terras gade te slaan. De jeugd zal met lichte arrogantie paraderen en denken dat het warme water is uitgevonden. De ouderen weten wel beter en denken aan toen. Met iets van nostalgie naar alles wat kon. En met enige opluchting dat niets meer moet.

    Het Laatste Nieuws,

    Blokette combineert 'blokecore', oftewel stereotiepe mannelijke kleding zoals voetbalshirts, flodderige spijkerbroeken en sportschoenen met hypervrouwelijke, kokette strikjes, ruches en pastelkleuren. Denk bijvoorbeeld aan een mix van een stoere voetballer met Paris Hilton.

    https://www.hln.be/nina/een-minirok-combineren-met-een-voetbalshirt-blokette-is-de-verrassende-nieuwe-modetrend~ada3e9c9/,

    Blokette combineert vrouwelijke items zoals rokken, panty's, sieraden en verfijnde patronen met de opvallende kleuren en prints van voetbalshirts. De blokette-hype is onlangs opgepikt door supermodellen en trendsetters die hun voetbalshirts en rokken combineerden met sneakers van adidas.

    https://www.adidas.nl/blog/1003164-trendcheck-2023-blokecore,

    Wat blokette wel vernieuwend maakt, is dat er een duidelijke boodschap achter zit. Dit gaat voornamelijk over een spanningsveld tussen twee werelden. In de nasleep van #MeToo en andere voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag willen vrouwen meer dan ooit hun gelijkheid benadrukken. Door mannenkledij aan te trekken, steken ze hun middelvinger op naar de machocultuur. Nog belangrijker is dat de trend niet geslachtsgebonden is. Ook mannen zetten zich achter de boodschap van blokette en voegen vrouwelijke accessoires toe aan hun outfits. De trend is inclusief en zorgt er dus voor dat de grenzen tussen man en vrouw vervagen, aldus Devriendt.

    Het Laatste Nieuws,

    Domein textiel, kleding en uiterlijk
    Tijd neologisme