boefproof


boefproof 1.0

Betekenis

bestand tegen diefstal; diefstalbestendig; bestand tegen boeven
Vooral met betrekking tot smartphones, die op eenvoudige wijze boefproof gemaakt kunnen worden en met name gebruikt in de combinatie 'boofproef maken'.

Bestand tegen boeven; diefstalbestendig. Dagelijks worden er meer dan driehonderd smartphones gestolen. De overheid en de telecombedrijven zijn daarom een campagne begonnen om de smartphones zoveel mogelijk boefproof te maken, zodat het niet meer loont om de toestellen te stelen. Overigens is dat bij toestellen van fabrikanten als Apple, Samsung en Sony niet erg moeilijk. Met slechts één vinkje in de instellingen is de smartphone al onbruikbaar voor dieven. In het moderne Nederlands wordt proof vaker gebruikt als tweede lid in samenstellingen, zoals in hufterproof en vandaalproof.

Over het woord

Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2014
Bijzonderheden Strikt genomen is het woord geen neologisme; het komt één keer voor in twintigste-eeuwse krant. In de Arnhemsche courant van 20 februari 1934 wordt gesproken over rijwielbelastingplaatjes die vaak gestolen worden, maar helaas niet "boef-proof" te bevestigen zijn.
Vorm Afbreking
Stellende trap onverbogen boefproof boef.proof
Stellende trap verbogen boefproofe boef.proo.fe
Vergrotende trap onverbogen boefproofer boef.proo.fer
Vergrotende trap verbogen boefproofere boef.proo.fe.re
Overtreffende trap onverbogen boefproofst boef.proofst
Overtreffende trap verbogen boefproofste boef.proof.ste
Zelfstandig gebruik op s boefproofs boef.proofs
Aantal lettergrepen 2
Hoofdklemtoon 2de lettergreep
Uitspraakwijze ( Het tweede lid wordt op zijn Engels uitgesproken.)
Type bijvoeglijk naamwoord
Syntactische subklasse predicatief en bijwoordelijk
Type samenstelling
Linkerlid boef
Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
Rechterlid proof
Rechterlidtype bijvoeglijk naamwoord
Tussenklank geen

Het woord in gebruik

met werkwoord


  • boofproof maken

Toestelblokkering kan dieven van smartphones buitenspel zetten. Dat betogen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de telecomsector in een nieuwe gezamenlijke campagne. Op de website hier-waak-ik.nl krijgen consumenten uitleg hoe zij hun mobiele telefoon 'boefproof' kunnen maken.

http://www.radartv.nl/nieuws/archief/detail/article/maak-je-smartphone-boefproof/,

Nederland wordt het eerste land ter wereld waar de vergrendeling voor het heractiveren van toestellen standaard als optie zit ingebouwd in het installatiemenu. Je kunt hiermee een gestolen toestel niet alleen op afstand terugvinden, wissen en blokkeren, maar ook geheel onverkoopbaar maken. Daarnaast voorkomt deze functie dat de dief bij foto's, contacten en documenten kan [...]. Door inbouw in het installatiemenu voldoet Samsung aan het verzoek van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) om het consumenten makkelijker te maken de anti-diefstalfunctie te activeren [...]. Zijn ministerie houdt sinds vandaag de campagne 'Maak je smartphone BoefProof'.

De Telegraaf,

Domein recht en misdaad
Tijd neologisme