boekentil


boekentil 1.0

Betekenis

kastje op een openbare plek dat als een ruilplek voor boeken dient, die iedereen daar kan neerzetten, gratis meenemen of terugzetten

Een boekentil…

is een kastje

 • [Vorm] heeft vaak de vorm van een soort nestkastje en daarom wordt het woord til gebruikt
 • [Doel of bestemming] wordt neergezet met de bedoeling dat mensen er boeken kunnen meenemen, lenen of ruilen
 • [Plaats] staat vaak langs de weg of op een andere openbare plaats, bv. in een supermarkt of school

  Over het woord

  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2013
  Samenhangende woorden (betekenis) buurtbieb; guerillabibliotheek; pop-upbibliotheek; ruilbibliotheek; ruilbieb
  Vorm Afbreking
  Enkelvoud boekentil boe.ke.ntil
  Meervoud boekentillen boe.ke.ntil.len
  Aantal lettergrepen 3
  Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
  Type zelfstandig naamwoord
  Naamtype soortnaam
  Geslacht mannelijk of vrouwelijk
  Lidwoord de
  Betekenisklasse zaaknaam
  Type samenstelling
  Linkerlid boek
  Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
  Rechterlid til
  Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
  Tussenklank (e)n

  Het woord in gebruik

  Hyperoniem bibliotheek; kastje; til
  Synoniem boekenasiel; boekenruilkast; minibibliotheek; minibieb; openbare boekenkast ( (vooral) in Nederland; neologisme)
  Synoniem minibib ( (vooral) in België; neologisme)
  Antoniem maxibieb

  Het doel is om dit jaar in alle vier de deelgemeenten eentje te plaatsen. Zopas werd het eerste exemplaar ingewijd in de voortuin van Buurthuis MoZaïek aan de Olmenstraat. Het project werkt met een ruilsysteem. "Met de boekentil kan je iemand blij maken met een boek dat jij al hebt gelezen en omgekeerd, een win-win dus. Er zijn twee planken: de onderste voor kinderen en de bovenste voor volwassenen", zegt schepen voor Bibliotheek Dirk Philips (Open VLD).

  Het Nieuwsblad,

  Na twee jaar denken en overwegen is dit nu het resultaat. De speelplaats werd tijdens de zomervakantie aangelegd door de ouders en ons team. De kinderen zullen de speelplaats mee helpen onderhouden en zorg dragen voor de kippen. In de rustige zone komt nog een boekentil, zodat leerlingen tijdens de pauzes ook kunnen lezen. De kleuters en kinderen van het eerste leerjaar kunnen voorts volop experimenteren met de nieuwe buitenkeuken en de muziekmuur.

  Het Nieuwsblad,

  In gele opvallende letters wordt gevraagd een boek te nemen en een boek te schenken, met de boekentil als in elkaar geknutselde bewaarplaats. 'De vormgeving is gebaseerd op een nestkastje, waardoor de naam boekentil voor de hand ligt. Alleen is het in deze til een komen en gaan van boeken', zegt initiatiefnemer Pieter Gasia. 'Iedereen mag een interessant boek meenemen, en mag ook een schenken'.

  De Standaard,

  "Dit heeft mij echt ontzettend verdrietig en boos gemaakt. Al doet het me wel ontzettend veel deugd dat veel mensen de boekenkast wel appreciëren. Dat blijkt toch uit de reacties die ik krijg." Het is niet de eerste keer dat de boekentil, of de inhoud ervan, beschadigd wordt. "Een maand geleden hebben enkele vandalen alle boeken in de modder gegooid", vervolgt Tanja. "Daar bleef het helaas niet bij, want ook heel de buiten- en binnenkant van de boekentil waren vol modder. Vier jaar geleden is mijn boekenkast een paar keer helemaal leeggehaald."

  Het Nieuwsblad,

  Taalvariëteit (vooral) in België
  Domein media, communicatie en telecommunicatie
  Domein natuur, milieu en energievoorziening
  Tijd neologisme