brus


brus 1.0

Betekenis

broer of zus van iemand met een beperking, ziekte of verslaving of van iemand die op een andere manier zorg nodig heeft

Een brus…

is een persoon

  • [Betrekking of relatie] is een broer of zus van iemand met een beperking, ziekte of verslaving of van iemand die op een andere manier zorg nodig heeft

    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002
    Bijzonderheden Er gaan ook stemmen op om het woord brus te gebruiken in dezelfde betekenis als het Engelse woord sibling, maar er is ook kritiek op dit gebruik omdat dit woord brus focust op mannelijke en vrouwelijke familieleden maar non-binaire familieleden onbenoemd laat. Het woord sibbeling is ook wel voorgesteld als neutrale variant hiervoor.
    Samenhangende woorden (betekenis) young carer sibling
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud brus brus
    Meervoud brussen brus.sen
    Verkleinvorm brusje brus.je
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type blend
    Bestanddeel br-
    Basiswoord broer
    Woordsoort van de basis zelfstandig naamwoord
    Bestanddeel -us
    Basiswoord zus
    Woordsoort van de basis zelfstandig naamwoord

    Het woord in gebruik

    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem persoon

    Vanaf 19 maart zal de brussencursus voor jonge mantelzorgers gaan beginnen. Brussen zijn jongeren – meestal kinderen – die een broer of zus hebben met een beperking of ziekte. De term 'brus' was in feite een nieuw woord, waarin broer en zus samengevoegd werden. De term is gebruikt om de positie van broers en zussen te beschrijven van iemand met een chronische ziekte, een beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. In het Engels worden brussen '(young) carer siblings' genoemd. De brussen komen samen tijdens 5 bijeenkomsten, waarin ze ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten.

    https://lelystad.nieuws.nl/nieuws/23494/brussencursus-begint-op-19-maart/,

    Sinds de schoorvoetende start, vijf jaar geleden, heeft de 'brussenwerking' overal in Vlaanderen voet aan de grond gekregen. Een 'brus' is iemand die een broer of een zus heeft met een handicap. "Het betekent ook dat mama soms niet zoveel tijd heeft voor mij'', vertelt Maud (8). Ze bestaan uit enkele coördinatoren, in het West-Vlaamse Brugge, en heel veel vrijwilligers. Er wordt een 'brussengazet' uitgegeven en er zijn jaarlijkse activiteiten op Vlaams niveau: een gezinsdag, een kamp voor de brusjes tot twaalf jaar, een survival-weekend voor de ouderen. Voor volwassen brussen worden lezingen gehouden.

    Tijd neologisme