crush


crush 1.0

Betekenis

verliefdheid; sterk verlangen naar iemand of iets; ook: iemand op wie je verliefd bent of iets waarvoor je een zeer sterke voorkeur hebt of waarnaar je sterk verlangt.

Een crush…

is een gevoel

      Hoofdsemagram: verliefdheid


      Over het woord

      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal crush
      Betekenis in brontaal idem
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud crush crush
      Meervoud crushes cru.shes
      Aantal lettergrepen 1
      Uitspraakwijze Engels
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse abstractum
      Betekenisklasse persoonsnaam
      Type ongeleed

      Het woord in gebruik

      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Synoniem verliefdheid

      Een crush is op iedere leeftijd mogelijk en hoe het zich precies uit is voor iedereen anders. Een crush kan ook een ongezonde obsessie worden wat tot stalking kan leiden.

      https://www.gratisdatingtips.nl/wat-is-een-crush/

      Een liefdesrelatie begint vaak met een crush, die vooral in het begin enorm heftig is en afzwakt naarmate de relatie vordert. Hoe je een crush voor iemand ervaart verschilt persoon maar ook per leeftijd en situatie.

      https://www.gratisdatingtips.nl/wat-is-een-crush/

      als object bij een werkwoord


      • een, je crush versieren

      Vandaag leer ik je alles over hoe jij je crush versiert en z'n hart steelt.

      www.mannenbrein.nl

      in voorzetselgroep


      • een (enorme) crush hebben op iemand

      Wat is er zo geweldig aan wakker gekust worden door een prins? Iemand met een greintje verstand houdt zich ver van liefde. Lena bijvoorbeeld redt het aardig zonder man. Maar je moest eens horen wat ze soms allemaal aan mij vertelt. Een paar jaar geleden had ze een enorme crush op Werner van hiernaast. En maar emmeren tegen mij. Wat wou ze dat ik eraan deed? Dat zotte wijf van hem kapotmaken?

      Poes poes poes, Paul Mennes,

      Je kunt een crush op een klasgenoot hebben, iemand die je niet eens bij naam kent of een collega. Dit heb je niet zelf in de hand maar het gebeurt.

      https://www.gratisdatingtips.nl/wat-is-een-crush/

      • een crush voor iemand (hebben)
      • een crush voor iets (hebben)

      Hoe je een crush voor iemand ervaart verschilt persoon maar ook per leeftijd en situatie. Kinderen die een crush op een ander kind hebben rennen elkaar achterna op het schoolplein, tieners plagen elkaar om kusjes te vragen en volwassenen controleren elk detail van de social media profielen van de ander.

      https://www.gratisdatingtips.nl/wat-is-een-crush/

      Kattenliefhebster met een crush voor de kust. Hoi, ik ben Karin. Helaas heb ik zelf vorig jaar oktober mijn lieve poes Babar moeten laten inslapen. Ik ben nog niet toe aan een nieuw huisgenootje, maar ik vind het wel heel fijn om bij andere katten te zijn, ze te knuffelen, aandacht te geven en te verzorgen. Ook houd ik van de kust, de zee. Ik kom van oorsprong uit het Westen, maar woon al sinds 1999 in het mooie groene Gelderland. Echter, in de zomer begint het te kriebelen en dan ben ik het liefst aan de zee en aan het strand.

      https://huizenoppassite.nl/oppasser/51861/Kattenliefhebster-met-een-crush-voor-de-kust,

      Voor een strakke edit van video's of het maken van een animation draait Monique haar hand niet om. Sterker nog: alleen echte kwaliteit is het waard om af te leveren bij de klant. Qua sport en gezonde voeding is ze trouwens al net zo fanatiek. Al heeft ze ook een crush voor chocolade. Sommige dingen in het leven zijn nou eenmaal niet te weerstaan.

      https://www.ferz.nl/about-us

      Tijd neologisme