de-influencer


de-influencer 1.0

Betekenis

iemand, vaak een influencer, die mensen ontmoedigt om bepaalde, vaak heel dure, producten te kopen in plaats van ze, zoals veel andere influencers, daartoe juist aan te moedigen

Een de-influencer…

is een influencer; is een persoon

  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van veel andere influencers omdat hij het aanschaffen van dure producten of consumeren in het algemeen juist ontmoedigt

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2023
    Neologisme van de week 20 februari 2023
    Samenhangende woorden (betekenis) dupe
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud de-influencer de-in.flu.en.cer
    Meervoud de-influencers de-in.flu.en.cers
    Niet-officiële variant deinfluencer
    Aantal lettergrepen 5
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep; 2de lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Het Engelse, gelede woord deinfluencer, gevormd uit het werkwoord to deinfluence met de uitgang -er. Het voorvoegsel de- duidt ook in het Engels aan dat een handeling of resultaat teniet wordt gedaan.

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem influencer; persoon

    Voor het eerst horen we een luid tegengeluid op TikTok. De directe aanleiding daarvoor was beauty-influencer Mikayla Nogueira's #mascaragate. Oftewel: de TikTok-video waarin ze haar 14 miljoen volgers een wondermascara beloofde. Direct na het publiceren van haar video stapelden de beschuldigingen op – TikTokkers waren ervan overtuigd dat ze haar verbluffende resultaten aan falsies te danken had. Of ze daadwerkelijk nepwimpers droeg, laten we even in het midden. Wat wél heel interessant is, is dat haar video voor een stroom aan 'de-influencers' zorgde. Oftewel: TikTok-creators die je laten zien waarom je trending items helemaal niet nodig hebt. Onder hen vind je budgetcoaches en psychologen, maar ook creators die zelf last hebben van een chronisch lege bankrekening.

    https://www.elle.com/nl/lifestyle/a42856481/de-influencers-nieuwe-trend-tiktok/,

    'De-influencers' domineren TikTok – is dit het einde van de influencer-era? Raise your hand als je deze wellicht al een beetje aan zag komen.

    https://www.elle.com/nl/lifestyle/a42856481/de-influencers-nieuwe-trend-tiktok/,

    Grote kans dat je ooit een impulsaankoop hebt gedaan omdat je het voorbij zag komen op sociale media. Maar als het aan de de-influencer ligt, zijn die trendy koopjes voorbij en schaf je voortaan alleen nog aan wat je écht nodig hebt.

    https://www.flowmagazine.nl/tijdgeest-geschiedenis/slow-nieuws/de-opkomst-van-de-de-influencer.html,

    De-influencers plaatsen ook video's op TikTok, met het advies om minder en slimmer te consumeren. Nee, zeggen ze, je hebt geen vijf mascara's nodig, of de zoveelste tote bag. En wil je toch iets kopen, doe dat dan niet op advies van een influencer, maar omdat je er zelf over nagedacht hebt.

    https://www.flowmagazine.nl/tijdgeest-geschiedenis/slow-nieuws/de-opkomst-van-de-de-influencer.html,

    Een nobel soort, die de-influencers, zou je zeggen. Toch is er ook kritiek op het nieuwe fenomeen. Vaak gaan ze namelijk op zoek naar dupes van een populair product: goedkopere alternatieven. Waardoor die alternatieven dan weer als warme broodjes over de toonbank gaan. Niet bepaald minder consumentistisch.

    https://www.flowmagazine.nl/tijdgeest-geschiedenis/slow-nieuws/de-opkomst-van-de-de-influencer.html,

    Domein media, communicatie en telecommunicatie
    Domein ICT
    Tijd neologisme