friendzone


friendzone 1.0

Betekenis

verschijnsel dat iemand door een persoon met wie hij of zij wel een liefdesrelatie zou willen slechts als vriend wordt gezien door die persoon; situatie waarin iemand belandt wanneer een relatie met een andere persoon door die andere persoon slechts als vriendschappelijk wordt gezien; denkbeeldige ruimte waarin iemand zich bevindt die van een persoon in zijn of haar omgeving meer dan een vriendschap verwacht, bijvoorbeeld een liefdesrelatie, maar uiteindelijk niet meer dan een vriendschappelijke relatie krijgt
Vooral in enkele combinaties.

Een friendzone…

is een verschijnsel

  • [Toestand algemeen] is het verschijnsel dat iemand door een persoon met wie hij of zij wel een liefdesrelatie zou willen slechts als vriend wordt gezien door die persoon

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2014
    Brontaal (Amerikaans-)Engels
    Vorm in brontaal friend zone
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het woord friendzone komt uit het Engels, maar je hoort het tegenwoordig ook veel in Nederlandse jongerentaal en het is ook typisch een woord dat in blogs gebruikt wordt, of in de wat hippere bladen, maar het is niet erg algemeen. Je hoort het vooral in de uitdrukking: in de friendzone (zitten): als je daarin zit, is dat meestal voor jou niet erg positief. Je vindt iemand leuk, maar diegene ziet jou alleen als vriend, en ziet een eventuele liefdesrelatie niet zitten. In het (Amerikaans-)Engels is het woord al langer populair: het werd in diverse populaire series gebruikt, bv. in de jaren negentig al in Friends.
    Samenhangende woorden (vorm) friendzone
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud friendzone friend.zone
    Meervoud friendzones friend.zones
    Aantal lettergrepen 2
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting In het Engels friend zone.

    Het woord in gebruik

    Als deel van een afleiding


    Hyperoniem zone
    Synoniem vriendenzone

    De friendzone is een soort veilige plek waar meisjes de aardige lieve jongens geestelijk naartoe verplaatsen als reserve.

    http://ballinnn.com/friendzone/,

    in voorzetselgroep


    • in de friendzone (terechtkomen, zitten)

    Eenmaal in de friendzone is het lastig om hier weer uit te komen. Hij of zij ziet jou namelijk niet als een seksueel persoon. Dit wilt niet zeggen dat je dit ook niet bent, maar de ander heeft die associaties simpelweg niet. Hij of zij heeft geen verlangens om met je te zoenen of te vrijen. Omdat hij of zij je niet zo ziet. Pijnlijk misschien, maar daarom niet minder waar.

    https://www.datingsitekiezen.nl/artikelen/wat-is-de-friendzone-en-hoe-kom-je-er-uit/,

    Het komt zowel onder de dames als onder de heren voor en daarbij maakt het niets uit of je superknap of doodnormaal bent. Zelfs de meest knappe mannen en vrouwen kunnen in de friendzone terecht komen.

    https://www.datingsitekiezen.nl/artikelen/wat-is-de-friendzone-en-hoe-kom-je-er-uit/,

    Uit angst om die vriendschap te verliezen, durft degene die in de friendzone zit haar gevoelens vaak niet te uiten naar de ander. Want beter vrienden dan geen vrienden, toch?

    https://mannengeheim.nl/friendzone-als-vrouw/

    Tijd neologisme
    Noot Het woord friendzonen werd in eerste instantie vooral gebruikt in jongerentaal, maar dringt nu ook wel in de algemene taal door.