gen Z'er


gen Z'er 1.0

Betekenis

iemand die tot generatie Z behoort, de generatie van mensen die geboren zijn in de periode vanaf het midden van de jaren negentig tot ongeveer 2010
Zie ook : generatie Z

Een gen Z'er…

is een persoon

  • [Leeftijd] is geboren tussen ongeveer 1995 en 2010
  • [Activiteit of handeling] behoort tot de generatie die zeer behendig is op het gebied van sociale media, apps en internet in het algemeen

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2017
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal gen Zer; gen Z-er
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 1998
    Samenhangende woorden (vorm) generatie Z; gen X'er; gen Y'er; gen Z; Z-generatie
    Samenhangende woorden (betekenis) millennial; zoomer
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud gen Z'er gen Z'er
    Niet-officiële variant Gen Z'er
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type afleiding
    Basisvorm gen Z
    Woordsoort van de basis zelfstandig naamwoord
    Achtervoegsel -er

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem persoon
    Synoniem generatie Z'er
    Synoniem zoomer ( informeel; sarcastisch; neologisme)

    Eerste Gen Z'er in Congres. De in 1997 geboren Maxwell Frost won de verkiezing in het tiende district van Florida. Daardoor wordt de amper 25-jarige Democraat het eerste lid van Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) dat in het Congres terechtkomt. Toch kwam zijn overwinning niet onverwacht.

    Gazet van Antwerpen,

    De hashtag #paris heeft bijna vijftig miljard views en het algoritme schotelde me eerder al tips voor die ik nog nergens tegenkwam. Dan kan het toch niet zo moeilijk zijn om op Tiktok ook suggesties te vinden voor een bijzondere slaapplek, originele activiteiten en restaurants? Voor een Gen Z'er als ik moet dit een haalbaar experiment zijn, dacht ik vooraf. Het vraagt alleen meer planning dan verwacht. Een Airbnb vinden die de hemel in geprezen wordt, is niet moeilijk; eentje boeken is dat wel.

    De Standaard,

    In een tijd waarin crisis de modus vivendi is, is het verleidelijk daarnaar terug te grijpen. En het zijn heus niet alleen veertigplussers die vandaag graag losgaan op Yves Deruyter of Fiocco. "Ik ben in de verkeerde tijd geboren", klinkt het uit de mond van zowat elke Gen Z'er vanavond aanwezig. Sommigen zijn hierheen gelokt door de wilde verhalen van hun ouders, anderen hebben er gelijk een familie-uitje van gemaakt. Zoals Chatou (18) en Jay (19) uit Aalst, die samen met hun mama's op schok zijn.

    De Morgen,

    Gezondheid is een hot topic voor alle generaties: We schrappen massaal vlees, koolhydraten en zuivel van het menu. Om vervolgens weer te vervallen in ons normale patroon. In de gesprekken die ik voerde met Gen Z'ers kwam het onderwerp 'gezondheid' meestal spontaan ter sprake. Het is ook voor hen top of mind. Wat me verraste is hoe ver ze hierin zeggen te gaan. Wat is de motivatie achter dit 'gezonde' gedrag?

    https://www.ipsos.com/nl-nl/gen-z-gezond-en-verantwoordelijk-doen-niet-langer-saai-maar-juist-cool,

    Domein politiek en bestuur
    Domein cultuur en samenleving
    Tijd neologisme