gezelligheidsracisme


gezelligheidsracisme 1.0

Betekenis

vorm van racisme die bestaat uit het uiten van zogenaamd grappig bedoelde racistische opmerkingen, vooral vanuit de overtuiging dat alles gezegd en geschreven moet kunnen worden in een open maatschappij, ook al gaat dat ten koste van anderen; racisme onder het mom van een grapje

Het uiten van racistische opmerkingen, niet zozeer uit kwaadwilligheid, maar eerder vanuit de overtuiging dat alles gezegd en geschreven moet kunnen in een open maatschappij, ook al gaat dat ten koste van anderen. Het woord kwam op toen Gordon in het televisieprogramma Holland's Got Talent enige flauwe grappen debiteerde over een man van Chinese afkomst die door velen als racistisch beschouwd werden. Bronnen: Arjen van Veelen in nrc.next, 2 december 2013 en Vice.

Gezelligheidsracisme…

is racisme

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is grappig bedoeld
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit racistische opmerkingen, vanuit de overtuiging dat alles gezegd en geschreven moet kunnen worden in een open maatschappij
  • [Waardering] wordt door de meeste mensen niet gewaardeerd

    Hoofdsemagram: racisme


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Periode opkomst Het woord kwam op toen Gordon in het televisieprogramma Holland's Got Talent enige flauwe grappen debiteerde over een man van Chinese afkomst die door velen als racistisch beschouwd werden.
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud gezelligheidsracisme ge.zel.lig.heids.ra.cis.me
    Aantal lettergrepen 7
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht onzijdig
    Lidwoord het
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid gezelligheid
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid racisme
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank s

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem racisme

    Op werk, in restaurants, op straat, op de wc: als Aziatische Nederlander krijg je wel vaker een bak stront aan gezelligheidsracisme over je heen. Bij mij wordt er ongeveer één keer per maand een variant op 'Poepchinees' naar me geslingerd. Over het 'poep'-gedeelte valt nog te twisten, maar dat ik van Chinese afkomst ben, dat valt niet te ontkennen. Soms wordt er daarom uit gemakzucht alleen 'Chinees' naar me geroepen. Gelukkig bedacht Gordon wat creatievere benamingen in topshow Holland's Got Talent. Nu het wereldnieuws is dat Gordon 1,3 miljard Chinese mensen alleen associeert met de restaurants die sommige voormalige landgenoten van hen in Nederland bestieren, vroeg ik mijn medespleetogen of ze Gordon ook maar gedoe vinden.

    http://www.vice.com/nl/read/mijn-medespleetogen-geven-weinig-om-gordon,

    Tot die tijd roep ik zelf een Woord van het Jaar uit (en roep ik iedereen op hetzelfde te doen). Dit jaar is dat niet voedselsjoemel, ook niet zelfje, de Nederlandse vertaling van selfie, maar het prachtige woord gezelligheidsracisme, ofwel, voor de lol racistisch zijn omdat het moet kunnen (ik kwam het woord dit weekend tegen in een reportage van Vice). Gezelligheidsracisme is het officieelste woord van 2013.

    http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2013/december/02/het-officieelste-woord-van-het-jaar-1321073,

    Helemaal top dit jaar is het gezelligheidsracisme, breed uitgedragen door bekende Nederlanders die via de omroep of commerciële zenders hun intellectueel vermogen met ons delen. Zo was er Gordon die een meneer met een Chinees uiterlijk grappend aansprak met zijn traditioneel-Nederlandse numerieke bestelling bij de afhaalchinees om de hoek. En daar waren de bekende voetbal-en-televisiepersoonlijkheden die hun homofobie mochten etaleren.

    http://www.krapuul.nl/overig/blog/137405/terugblik-op-2013-de-nieuwste-trends-sic/#sthash.Z9jTUgBI.dpbs,

    Taalvariëteit (vooral) in Nederland
    Tijd neologisme