girlboss


girlboss 1.0

Betekenis

ambitieuze, hardwerkende jonge zakenvrouw, vaak actief in een omgeving die als gedomineerd door mannen wordt gezien
Het woord wordt door sommigen als problematisch beschouwd omdat het als normaal moet worden beschouwd dat (jonge) vrouwen ook hoge posities vervullen en dit niet nadrukkelijk talig benoemd dient te worden.

Een girlboss…

is een zakenvrouw; is een vrouw; is een persoon

  • [Soort] is een zakenvrouw
  • [Omgeving] werkt meestal in een omgeving die traditioneel vaak als gedomineerd door mannen wordt gezien
  • [Leeftijd] is meestal een vrij jonge vrouw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ambitieus en hardwerkend

Over het woord

Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2018
Brontaal Engels
Vorm in brontaal girlboss
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2014
Bijzonderheden Het woord is in het Engels vooral populair geworden door het boek Girlboss (2014) van de Amerikaanse modeondernemer Sophia Amoruso en ook door een Netflixserie uit 2017 met dezelfde naam.
Samenhangende woorden (betekenis) girlpower; momtrepeneur; powervrouw; sahg; she-EO
Vorm Afbreking
Enkelvoud girlboss girl.boss
Meervoud girlbosses girl.bos.ses
Niet-officiële variant girl boss
Aantal lettergrepen 2
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Uitspraakwijze Engels
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht mannelijk of vrouwelijk
Lidwoord de
Betekenisklasse persoonsnaam
Type in brontaal geleed
Toelichting Het Engelse woord girlboss.

Het woord in gebruik

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Hyperoniem zakenvrouw

Wanneer je doet wat je graag doet, zo werd geïmpliceerd, werkte je voor jezelf. Je was een girlboss, een hustler, en elke inspanning die je deed was er een voor jezelf. Je kon werken binnen een groot bedrijf of je eigen onderneming en wanneer het niet liep zoals het moest, had je dat gewoon aan jezelf te danken.

De Morgen,

Gulsen wás SuperTrash. Een knap meisje met hoge hakken, geföhnde haren en een designertas aan de arm. In modekringen werd vaak minachtend gedaan over haar commerciële en licht ordinaire confectiekleding, maar ze had wél een aansprekend verhaal. Vorige week nog verscheen een boek waarin de ondernemer – volgens haar uitgever 'de ultieme girlboss van Nederland' – beschrijft hoe je 'met lef van niets naar de top komt'.

de Volkskrant,

Moeder-overste Hildegard von Bingen schreef over geneeskrachtige kruiden en wist alles over het vrouwelijk orgasme. En dan kon de girlboss van de 12de eeuw ook nog eens componeren. Heb je zin in 'Hildegardbrot'? Dan bestel je online bij Duitse bakkers gewoon een speciale broodmix met spelt, het lievelingsgraan van de Duitse non Hildegard von Bingen (1098-1179). Of je koopt een zakje Hildegardkruiden: nieskruid en laos, goed voor onder andere de spijsvertering. Voor een verheffende, muzikale ervaring zet je een van haar op muziek gezette visioenen op. En dan was ze ook nog dé vrouwelijke componist van de middeleeuwen, rond wie in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een ware rage ontstond.

de Volkskrant,

'Termen als girlboss benadrukken helaas dat het nog steeds een uitzondering is als vrouwen hogerop komen op de carrièreladder,' legt Kate Sang, hoogleraar Gender- en Werkgelegenheidsstudies aan de Heriot Watt University, uit aan Glamour UK. 'Door zo de nadruk te leggen op hun gender, zaait dat eigenlijk meer verdeeldheid en wordt benadrukt dat vrouwen in deze posities een unicum zijn.'

https://www.elle.com/nl/lifestyle/a36979597/girlboss-povervrouw-term-problematisch-opinie/,

Domein business, economie en financiën
Tijd neologisme