krimpflatie


krimpflatie 1.0

Betekenis

vorm van inflatie (geldontwaarding) waarbij de prijs van producten niet in absolute zin stijgt, maar de inhoud of het gewicht ervan wordt verminderd; inflatie waarbij niet de absolute prijs maar de eenheidsprijs van producten stijgt; inflatie door gecamoufleerde prijsstijging; stille inflatie

Krimpflatie…

is inflatie

  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] wordt niet meegeteld in de officiële inflatiecijfers doordat de prijzen van producten gelijk blijven
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat doordat de kostencrisis bedrijven noodzaakt gestegen productiekosten te compenseren, terwijl ze klanten niet willen afschrikken met hogere productprijzen

    Hoofdsemagram: inflatie


    Over het woord

    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2016
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal shrinkflation
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Gevormd uit krimpen en inflatie.
    Samenhangende woorden (vorm) inflatie
    Samenhangende woorden (betekenis) graaiflatie; kostencrisis; poetinflatie; smoesflatie
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud krimpflatie krimp.fla.tie
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Leenvertaling van Engels shrinkflation, gevormd uit to shrink 'krimpen' en inflation.
    Type samenstelling
    Linkerlid krimpen
    Linkerlidtype werkwoord (stam)
    Rechterlid -flatie
    Rechterlidtype splinter
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem inflatie
    Synoniem stille inflatie

    De Nederlandse Consumentenbond waarschuwt dezer dagen voor krimpflatie: daarbij stijgt de verkoopprijs van een product niet, maar krijg je wel minder inhoud. Juridisch gezien mag dat. Het bakmeelmerk Koopmans kreeg recent de wind van voor in Nederland. In hun nieuwe pak zelfrijzende bloem zat 400 gram en in veel supermarkten kostte dat evenveel als het vroegere pak waarin 500 gram stak.

    Het Belang van Limburg,

    "Grondstoffen, verpakking en transport zijn duurder, energieprijzen spelen producenten parten", weet Van Rompaey. "Ze willen dat doorrekenen aan de klant. Krimpflatie is een manier om die prijsverhoging te camoufleren. Want prijzen liggen psychologisch gevoelig. Als ze sterk stijgen, gaan we minder kopen."

    Het Belang van Limburg,

    Omdat het in hoeveelheid verminderen van een product minder opvalt dan het verhogen van de prijs, zullen consumenten minder snel afhaken. Het heet krimpflatie of stille inflatie, die niet merkbaar is in het standaardmandje van producten dat het officiële inflatiecijfer bepaalt waarop centrale banken op hun beurt hun rentebeleid baseren.

    de Volkskrant,

    Of je als consument kan ontsnappen aan de prijsstijgingen? "De oorzaken zijn internationaal. We gaan dit dus voor een deel moeten uitzweten", zegt November. Hij raadt niettemin aan goed te blijven vergelijken. "Waarbij je bijvoorbeeld moet oppassen voor 'krimpflatie': producenten houden de prijs gelijk, maar verkleinen de hoeveelheid in de verpakking. Kijk daarom - wanneer je bijvoorbeeld merken van spaghetti vergelijkt - altijd naar de eenheidsprijs, dat is de prijs per liter of kilogram."

    Gazet van Antwerpen,

    Een paar maanden geleden schreeuwden de Britse tabloids moord en brand toen bleek dat een reep Toblerone-chocolade lichtjes van vorm was veranderd, waardoor er 10% minder chocolade inzat. De prijs bleef echter constant. Dit fenomeen noemen de Engelsen 'shrinkflation' of 'krimpflatie'. Bij nogal wat voedingsproducten is de trend al een tijdje aan de gang. Maar besparen op kwaliteit kan natuurlijk ook, door duurdere componenten te vervangen door goedkopere zonder aan de prijs te raken.

    De Standaard,

    Moet krimpflatie bij inflatie worden opgeteld?

    de Volkskrant,

    Domein business, economie en financiën
    Tijd neologisme