labradoodle


labradoodle 1.0

Betekenis

hond die een kruising is tussen een labrador-retriever en een poedel
Labradoodle wordt net als goldendoodle (een kruising tussen een golden retriever en een poedel) voor het gemak soms afgekort tot doodle.

Een labradoodle…

is een hond; is een dier

  • [Kleur] komt in allerlei kleurvariëteiten voor
  • [Uiterlijk] heeft geen voorspelbare uiterlijke eigenschappen, omdat het om een kruising van twee hondensoorten en niet om een ras gaat; kan sluik of krullend haar hebben
  • [Ras] wordt door de FCI (Fédération Cynologique Internationale, een wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van honden) niet als ras erkend, omdat het om een kruisingsproduct gaat
  • [Functie] dient als huisdier of als werkhond, bv. als assistentiehond (een geleidehond, signaalhond of hulphond); werd oorspronkelijk gefokt als hypoallergene (dus een minimale allergische reactie veroorzakende) blindengeleidehond
  • [Voortbrenging] wordt gefokt door het kruisen van labradors en poedels
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geen officieel ras; is het resultaat van een bewuste kruising tussen twee rashonden en wordt daarom een hybridehond of designerhond genoemd
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft volgens sommigen een hypoallergene vacht en zou dus geen of hoogstens een minimale allergische reactie veroorzaken, al is dat wetenschappelijk niet bewezen; verhaart nauwelijks, waardoor hij weinig allergieklachten veroorzaakt
  • [Waardering] is een populair huisdier; wordt gezien als lief, intelligent en sociaal
  • [Gelijkenis] is net als de goldendoodle het resultaat van een kruising tussen een poedel en een andere hond
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van de goldendoodle, omdat het daarbij gaat om een kruising tussen een poedel en een golden retriever
  • [Verscheidenheid] kan een Australian labradoodle zijn (de officiële variant, die volgens een specifiek schema is gefokt) of een gewone labradoodle (die geen andere genen dan die van een poedel en een labrador heeft)

afbeelding

Bron: Todd Mittens op Unsplash
( Disclaimer )

Over het woord

Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal labradoodle
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 1955
Bedenker De labradoodle is bedacht door de Australiër Wally Conron. Hij kruiste in 1989 voor het eerst een poedel met een labrador-retriever, om een allergievrije blindengeleidenhond te fokken.
Vorm Afbreking
Enkelvoud labradoodle la.bra.doo.dle
Meervoud labradoodles la.bra.doo.dles
Niet-officiële variant Labradoedel
Niet-officiële variant Labradoodle
Aantal lettergrepen 4
Hoofdklemtoon 3de lettergreep
Uitspraakwijze Engels
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht mannelijk
Lidwoord de
Betekenisklasse diernaam
Type in brontaal geleed
Toelichting Het Engelse zelfstandige naamwoord labradoodle is een blend van labrador en poodle ('poedel').

Het woord in gebruik

Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Hyperoniem hond
Synoniem labradoedel

Labradoodle: hulphond of hond die hulp nodig heeft? De ideale hulphond. Dat hadden de allereerste fokkers van de labradoodle voor ogen toen zij een labrador kruisten met een poedel. De labradoodle combineert de behulpzaamheid en leergierigheid van de labrador en verhaart dankzij de poedelgenen amper en is daardoor hypoallergeen. [...]. Tot zo ver het goede nieuws. Want helaas is dit jonge hondenras (de eerste labradoodle werd in 1989 geboren) net als veel oudere hondenrassen bepaald niet gezond.

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/labradoodle-hulphond-of-hond-die-hulp-nodig-heeft,

Een van de populairste honden van dit moment is de 'labradoodle', in het Nederlands ook gespeld als labradoedel. Je hoort weleens dat de labradoedel een voorbeeld is van een 'dubbele kruising'. Wat wordt er dan precies bedoeld? De hond zelf is een kruising van de labrador-retriever en de Franse poedel, maar ook taalkundig is er sprake van een kruising, want het woord is gevormd doordat delen van de woorden labrador en poedel in elkaar zijn geschoven.

https://books.google.nl/books?id=gkm8CgAAQBAJ&pg=PT43&lpg=PT43&dq=%22de+labradoedel%22&source=bl&ots=pnX_AYgeuw&sig=YIbICZlgIXF88HlO9hk78vfONWA&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi4hcPGldzfAhWFblAKHS8xBT44ChDoATAGegQIBBAB#v=onepage&q=%22de%20labradoedel%22&f=false,

Wally Conron (85), begin jaren tachtig de uitvinder van de 'labradoodle' (kruising labrador en poedel), heeft spijt. "Ik heb een Frankenstein gemaakt", zegt hij berouwvol in de krant The Times. [...]. De labradoodle ontketende een mode-rage waarin tal van andere kruisingen zoals de cockatoo (cockerspaniël-poedel), golli (golden retriever-collie), dorgi (welsh corgie-dashond), maltipoo (malteser-poedel), puggle (mops-beagle) en shorkie (shih tzu en yorkshire terrier) ontstonden. Zeker in de Verenigde Staten zijn dit soort 'designer-honden' razend populair.

https://www.gva.be/cnt/aid1535870/uitvinder-labradoodle-heeft-spijt-heb-een-frankenstein-gemaakt,

Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador! Hoewel veel mensen aangeven dat zij van een labradoodle minder of geen klachten hebben, is daarvoor geen oorzaak aan te wijzen. Het is mogelijk dat dit komt doordat ze minder verharen en de allergenen zich zo minder snel verspreiden dan bij sommige andere rassen.

http://www.dierenartsypenburgnootdorp.nl/01-de-labradoodle-is-geen-hond-voor-iedereen/,

met adjectief ervoor


  • andersoortige labradoodles
  • gewone labradoodles
  • de bekendste labradoodle
  • de gewone labradoodle
  • een echte labradoodle
  • een gewone labradoodle

De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles. Vergelijk het maar met herders. Er zijn Duitse herders, Hollandse herders, Mechelse herders etc. Allemaal herders, maar toch zeer verschillende honden. Zo is het ook met labradoodles, laten we ze voor het gemak Australian labradoodles en "gewone" labradoodles noemen.

http://www.labradoodlepups.nl/nl/labradoodle-fokschema.html

De bekendste labradoodle in Nederland is misschien wel Tommy, de hond van Yvon Jaspers, die trouw meegaat naar alle boerderij-bezoekjes.

https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/foutje-labradoodle-goldendoodle-cover/,

Dazzling labradoodles fokt de Australische labradoodle op een verantwoorde manier en voorziet iedere pup van een Europees paspoort. De Australische labradoodle is een 'echte' labradoodle, de gewone labradoodle is veelal een huis-tuin-en keukenkruising tussen een poedel en een labrador.

http://www.dazzlinglabradoodles.nl/australische-labradoodle/

Een gewone Labradoodle is [...] een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4.

https://www.labradoodleinfo.nl/het-ras/

in voorzetselgroep


  • de fokkers van de labradoodle
  • de populariteit van de labradoodle

De ideale hulphond. Dat hadden de allereerste fokkers van de labradoodle voor ogen toen zij een labrador kruisten met een poedel.

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/labradoodle-hulphond-of-hond-die-hulp-nodig-heeft,

Vanwege de populariteit van de labradoodle worden [...] regelmatig kruisingen gemaakt tussen labradors en poedels.

http://www.dierenartsypenburgnootdorp.nl/01-de-labradoodle-is-geen-hond-voor-iedereen/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • labradoodle of Australian labradoodle
  • de labradoodle of labradoedel

Voordat je op zoek gaat naar Labradoodle of Australian Labradoodle vind ik het belangrijk dat je het verschil kent tussen de honden en weet dat er verschillen op de markt zijn. Zoals je waarschijnlijk verwacht is de Australian Labradoodle een stuk duurder dan de Labradoodle. Veel Labradoodles worden aangeboden op Marktplaats of Puppyplaats, een Australian Labradoodle vind je hier niet zo snel. Een gewone Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4.

https://www.labradoodleinfo.nl/het-ras/

Dankzij de Portugese waterhond van Barack Obama en de labradoodle of labradoedel zijn hypoallergene hondenrassen steeds meer in het nieuws gekomen.

https://www.leerwiki.nl/lifestyle/wonen/huisdieren/honden/4898/lagotto-romagnolo-eeuwenoud-hypoallergeen-hondenras/

Australian labradoodle


Australische labradoodle


Domein dieren
Tijd neologisme