lattepapa


lattepapa 1.0

Betekenis

vader die thuis fulltime voor de kinderen zorgt en niet werkt, of dit in ieder geval voor een bepaalde periode doet; vader die niet werkt, maar thuisblijft om zoveel mogelijk tijd met zijn kind of kinderen te kunnen doorbrengen; niet-werkende vader; papa die thuis fulltime voor de kinderen zorgt; thuisblijfvader

Vader die fulltime voor de kinderen zorgt, of dit in ieder geval voor een bepaalde periode doet. Lattepapa of lattepappa is een ironische term, en dit type vader heet zo omdat hij vaak in hippe koffietenten zou hangen met zijn kroost, met een caffè latte of latte macchiato erbij natuurlijk. Of, wat je ook wel hoort: een latte is sterke koffie met veel melk, waardoor het toch een beetje een slap bakkie is en deze vaders worden door sommige mensen toch ook een beetje als softies gezien. De term wordt vooral in Zweden gebruikt, waar vaders lang vaderschapsverlof hebben, in tegenstelling tot de twee dagen die Nederlandse papa's krijgen. Het woord werd in Nederland bekend toen filmmaker Joep van Osch voor de VPRO een documentaire maakte over vier jonge Zweedse vaders die fulltime voor hun baby's zorgen: Lattepappa's, heet die docu.

Een lattepapa…

is een vader; is een persoon

      Over het woord

      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2017
      Brontaal Zweeds
      Vorm in brontaal papaledigt
      Betekenis in brontaal idem
      Benoemingsmotief Wordt waarschijnlijk zo genoemd omdat de vaders in kwestie vaak in koffiebars worden gesignaleerd, waar zij latte macchiato of cafè latte bestellen. Ook wordt gesuggereerd dat de sterkte van dit type koffie een rol speelt bij de naamgeving: een latte is sterke koffie met veel melk, waardoor het toch een beetje een slap bakkie is en deze vaders worden door sommige mensen toch ook wel als softies gezien.
      Bijzonderheden Het woord werd in Nederland bekend toen filmmaker Joep van Osch voor de VPRO een documentaire maakte over vier jonge Zweedse vaders die fulltime voor hun baby's zorgen: Lattepappa's, heet die docu.
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud lattepapa lat.te.pa.pa
      Meervoud lattepapa's lat.te.pa.pa's
      Officiële variant lattepappa lat.te.pap.pa
      Niet-officiële variant latte-papa
      Niet-officiële variant latte papa
      Niet-officiële variant Lattepapa
      Aantal lettergrepen 4
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse persoonsnaam
      Type samenstelling
      Linkerlid latte
      Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
      Rechterlid papa
      Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
      Tussenklank geen

      Het woord in gebruik

      Hyperoniem papa; vader
      Synoniem thuisblijfvader

      Filmmaker Joep van Osch volgde vier mannen die zichzelf opwierpen als lattepappa om te ontdekken hoe dat nou precies werkt. Is het echt zo ideaal? Voelen ze zich ook wel eens eenzaam en met welke onzekerheden kampen deze mannen? Het resultaat is hilarisch, ontroerend en zet nogal te denken over ons Nederlandse verlofsysteem.

      https://www.fammebaby.nl/documentaire-latteapappas/

      We schreven vanmiddag al over de zogenaamde Lattepapa's: Zweedse vaders die thuisblijven om voor hun baby te zorgen terwijl hun partners weer aan het werk gaan.

      https://www.fammebaby.nl/stelling-in-nederland-moeten-we-naar-een-zweeds-verlofmodel/

      Filmmaker Joep van Osch volgde voor zijn documentaire 'Lattepappa's' vier mannen uit Göteborg die fulltime voor hun kinderen zorgen. En die wil je zien, want het is leuk en ontroerend, hoe de Zweedse pappa's het aanpakken.

      https://www.lindanieuws.nl/snacks/heerlijke-docu-volgt-zweedse-pappas-maandenlang-vaderschapsverlof/,

      Domein onderwijs en opvoeding
      Tijd neologisme