mabelen


mabelen 1.0

Betekenis

onwelgevallige informatie verwijderen uit een Wikipedia-artikel dat over jezelf gaat, zoals prinses Mabel dat in 2007 deed

Over het woord

Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Omstandigheden opkomst Het woord komt voor het eerst voor in het roddelblad Privé, dat begin oktober 2007 kopte: 'Sonja Bakker is aan het Mabelen'. Via de nieuwssite nu.nl, rubriek Achterklap, verspreidde het woord zich over internet (bv. de taalsite nl.taal) en kwam het in de regionale en landelijke pers terecht.
Oorspronkelijke betekenis In 2003 al eens aangetroffen in de incidentele betekenis 'roddelen over Mabel (Wisse Smit)'. Jan Kuitenbrouwer schreef op 22 december 2003 in zijn weblog op de site van de Volkskrant: "Nee, dan de gulpenduikster. Dat is een powerbabe, de stoere jonge vrouw van nu, die weet dat de gulp de kortste weg is naar het hart van een man. Bekendste voorbeeld: Mabel Wisse Smit en haar zeilcontacten, zoals de RVD het noemde. Maar genoeg over Mabelgate, genoeg gemabeld [...]."
Periode verdwijnen 2008
Bedenker Het woord werd in de in de definitie gegeven betekenis voor het eerst gebruikt in het roddelblad Privé, begin oktober 2007.
Benoemingsmotief Vernoemd naar prinses Mabel Wisse Smit, echtgenote van wijlen prins Johan Friso van Oranje-Nassau, omdat zij op 8 januari 2006 haar onwelgevallige informatie verwijderde uit de Engelstalige Wikipedia. Pas in augustus 2007 werd dit ontdekt en leidde het tot een schandaaltje.
Vorm Afbreking
Infinitief mabelen ma.be.len
Eerste persoon o.t.t. mabel ma.bel
Tweede persoon o.t.t. mabelt ma.belt
Tweede persoon o.t.t. inversie mabel ma.bel
Tweede persoon o.t.t. beleefdheid mabelt ma.belt
Derde persoon o.t.t mabelt ma.belt
Meervoud o.t.t. mabelen ma.be.len
Enkelvoud o.v.t mabelde ma.bel.de
Meervoud o.v.t. mabelden ma.bel.den
Tegenwoordig deelwoord mabelend ma.be.lend
Voltooid deelwoord gemabeld ge.ma.beld
Officiële variant Mabelen Ma.be.len
Aantal lettergrepen 3
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Type werkwoord
Functie zelfstandig werkwoord
Syntactische subklasse onovergankelijk
Vervoeging regelmatig/zwak
Hulpwerkwoord voltooide tijden hebben
Type afleiding
Basisvorm Mabel
Woordsoort van de basis eigennaam
Achtervoegsel -en
Conversiepartner Mabel
Conversierichting van eigennaam naar werkwoord

Het woord in gebruik

'Sonja Bakker is aan het 'Mabelen'!' kopt Privé groot. Het blijkt te gaan om een nieuw werkwoord dat betekent dat je informatie over jezelf op internet-encyclopedie Wikipedia verandert. Over Sonja Bakker, de populaire dieet-dame, stond wat negatiefs op Wikipedia te lezen. En dat wilde ze graag van de site af hebben. Er werd verwezen naar een plagiaatkwestie en ook de kritiek van het Voedingscentrum pakte niet positief uit. Dus toog de man van Sonja aan het computeren en probeerde de tekst te wijzigen. 'Mabelen' noemt Privé dat, en dat vinden we reuze grappig gevonden. De Prinses haalde immers ook enkele negatieve zinnen weg uit een Wikipedia-tekst over haar doen en laten.

http://www.nu.nl/,

Sonja Bakker is aan het mabelen geslagen. De dieetgoeroe zou wat negatieve zinnetjes van de Wikipediasite hebben verwijderd. Net als Mabel, die haar verleden op de internetencyclopedie wat probeerde op te poetsen. Ook de poetspoging van Sonja Bakker werd verijdeld. Passages over vermeend plagiaat in haar afslankboeken staan weer netjes op de site.

BN/De Stem,

Taalvariëteit (vooral) in Nederland
Stijl informeel
Houding schertsend
Domein media, communicatie en telecommunicatie
Domein ICT
Tijd neologisme