menstruatiearmoede


menstruatiearmoede 1.0

Betekenis

het hebben van te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen

Het hebben van te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Het woord menstruatiearmoede (vaak ook gespeld als menstruatie-armoede) was de afgelopen week veel in het nieuws. In Nederland zou bijna 10 procent van de jonge vrouwelijke bevolking aan menstruatiearmoede lijden en noodgedwongen bijvoorbeeld zakdoekjes en wc-papier gebruiken.

Menstruatiearmoede…

is armoede

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] betreft het hebben van te weinig geld om tampons en maandverband te kopen

  Hoofdsemagram: armoede


  Over het woord

  Aard herkomst inheems of leenvertaling
  Vroegste datering 2017
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal period poverty
  Betekenis in brontaal idem
  Samenhangende woorden (betekenis) energiearmoede; menstruatieshaming; MUP; periodshaming; vervoersarmoede
  Vorm Afbreking
  Enkelvoud menstruatiearmoede men.stru.a.tie.ar.moe.de
  Aantal lettergrepen 7
  Hoofdklemtoon 3de lettergreep
  Type zelfstandig naamwoord
  Naamtype soortnaam
  Geslacht mannelijk of vrouwelijk
  Lidwoord de
  Getal geen meervoud
  Betekenisklasse abstractum
  Type samenstelling
  Linkerlid menstruatie
  Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
  Rechterlid armoede
  Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
  Tussenklank geen

  Het woord in gebruik

  Overige woordfamilieleden


  Hyperoniem armoede

  Menstruatiearmoede in Utrecht: 'Mensen behelpen zich met vodden, oud papier of kranten' Koop ik een brood of ga ik toch voor maandverband? De meeste Utrechters kunnen zich er – gelukkig – niks bij voorstellen, maar sommige inwoners van de stad moeten maandelijks deze afweging maken. Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil daar nu iets aan doen.

  https://www.ad.nl/utrecht/menstruatie-armoede-in-utrecht-mensen-behelpen-zich-met-vodden-oud-papier-of-kranten~a6e2900a/,

  Niet naar school kunnen omdat je ouders geen maandverband/tampons kunnen betalen en je dus bang bent voor doorlekken. Zo'n situatie associeer je met een land ver-ver hier vandaan. Niet met de rijke westerse wereld. Toch? Helaas. De term 'period poverty' – vrij vertaald 'menstruatiearmoede' – schopte het in 2017 tot menstruatieterm van het jaar in de westerse wereld. Opvallend genoeg ging het nu dus niet alleen over de schrijnende toestanden waarmee miljoenen meiden en vrouwen in bijvoorbeeld Afrikaanse of Aziatische landen kampen, maar juist om de situatie vlak bij huis. Om menstruatiearmoede in landen waar keuzestress tot voor kort de belangrijkste menstruatiestress leek, wegens de overkill aan producten in de winkelschappen.

  https://www.period.nl/factsfigures/woord-jaar-menstruatiearmoede/,

  Waarom zijn wc-papier, handzeep en papieren doekjes altijd gratis beschikbaar in openbare toiletten en tampons en maandverband niet? Wees gerust heren, dit wordt geen klaagzang over hoe zwaar wij vrouwen het iedere maand hebben en hoe oneerlijk het is dat we ook nog zelf moeten dokken voor dat ongemak. Ik hield me nooit bezig met het recht op gratis tampons totdat ik las over period poverty, vrij vertaald: menstruatie-armoede. Uit Schots onderzoek blijkt dat sommige meisjes niet naar school gaan wanneer ze ongesteld zijn, omdat hun ouders geen geld hebben voor maandverband en tampons.

  https://www.ad.nl/economie/gratis-tampons~aaf4ea96/,

  als object bij een werkwoord


  • menstruatiearmoede bestrijden

  De Nederweertenaar Lisa Janssen (21) en drie medestudenten (Anna Herter, Lotte Geukes en Janneke Wijman) zijn een petitie gestart om de menstruatiecup voor elke vrouw gratis te maken en zo menstruatiearmoede in Nederland te bestrijden. Met hun petitie willen ze de tweede kamer overtuigen van hun standpunt.

  https://www.nederweert24.nl/2019/04/01/nederweertenaar-lisa-begint-petitie-menstruatiearmoede-moet-worden-bestreden/,

  Tijd neologisme