momjeans


momjeans 1.0

Betekenis

spijkerbroek die bij de buik, billen en bovenbenen vrij wijd zit, een hoge taille heeft en naar beneden taps toeloopt en die eigenlijk een spijkerbroek is 'die je moeder zou kunnen dragen' maar vooral onder tienermeisjes en jonge vrouwen als modieus kledingstuk geldt

Een momjeans…

is een spijkerbroek; is een broek; is een kledingstuk

 • [Vorm] is een spijkerbroek die bij de buik, billen en bovenbenen vrij wijd zit, een hoge taille heeft en naar beneden taps toeloopt, een zogeheten tapered fit
 • [Gebruiker] is eigenlijk, gezien het model, een spijkerbroek die 'je moeder zou kunnen dragen' maar die vooral onder tienermeisjes en jonge vrouwen als modieus kledingstuk geldt

  Hoofdsemagram: jeans


  Over het woord

  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2014
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal mom jeans
  Betekenis in brontaal idem
  Samenhangende woorden (betekenis) boyfriendjeans; ironische mode; jeans; skinny; spijkerbroek; V-jeans
  Vorm Afbreking
  Enkelvoud momjeans mom.jeans
  Meervoud momjeans mom.jeans
  Niet-officiële variant mom jeans
  Aantal lettergrepen 2
  Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
  Type zelfstandig naamwoord
  Naamtype soortnaam
  Geslacht mannelijk
  Lidwoord de
  Betekenisklasse zaaknaam
  Type in brontaal geleed
  Toelichting Naar de Engelse woordgroep mom jeans, letterlijk 'moederspijkerbroek'. Mom heeft dezelfde gevoelswaarde als Nederlands ma of mam.

  Het woord in gebruik

  Hyperoniem jeans; spijkerbroek
  Synoniem mombroek

  De momjeans is hot, deze wijde spijkerbroek past op iedere bips en zit geweldig. Als er iets is waar ik een gloeiende hekel aan heb, dan is het wel aan te strakke kleding. Zo'n broek waar je niet meer in kan ademhalen bijvoorbeeld. De afgelopen jaren moest ik natuurlijk ook aan de skinny jeans, want er was bijna niets anders meer te koop dan loeistrakke spijkerbroeken waarin je je kont niet kon keren.

  https://franska.nl/de-momjeans-is-de-beste-spijkerbroek-voor-iedere-bips/

  De momjeans. Een spijkerbroek zoals je moeder 'm ook ooit droeg. Lekker losjes om de heupen, hoog in de taille om die coronarolletjes te omarmen en slank op de benen, dus hij kleedt af als een malle. Lekker comfy met sneakers en een fijn shirtje. Of je trekt 'm aan naar je werk of een feestje met een mooi jasje of bloesje erbij.

  https://franska.nl/de-momjeans-is-de-beste-spijkerbroek-voor-iedere-bips/

  De momjeans is al een tijdje weer hot & happening. Geen idee hoe je 'm combineert? Deze negen Instagrambloggers inspireren je met de leukste looks. Wij tonen je dan weer waar je ze shopt. [...] Een trench kan al snel wat oubollig overkomen. Maar in combinatie met een luchtig rolkraagtruitje, momjeans en stoere loafers til je je look meteen naar een hoger niveau.

  https://www.flair.be/nl/self-love/manieren-momjeans-stylen/,

  Is een bralette je een tikkeltje te gewaagd? Momjeans to the rescue! Vanwege z'n hoge taille toon je maar een streepje bloot. Bovendien zijn wij helemaal fan van deze monochrome combinatie van een wollen cardigan en bralette.

  https://www.flair.be/nl/self-love/manieren-momjeans-stylen/,

  Als we een kijkje nemen naar de trend cyclus zien we dat veel 90's trends terug zijn gekomen dit seizoen. Naast de ultra witte sneakers en crop tops zijn de befaamde mom jeans ook weer helemaal terug. Dit paar jeans is eigenlijk het pispaaltje van de denimwereld geweest voor een lange tijd, maar we hadden ook niet verwacht dat chunky sandalen als Birkenstocks zó leuk konden zijn, dus laten we deze spijkerbroek een kans geven. Eind jaren 80 en begin jaren 90 waren deze jeans de enige jeans die we zagen, daarna viel dit kleding item onder de categorie 'no-go'. Langzamerhand is dit denim stuk een enorme comeback aan het maken en wij fans tot het punt dat we het net als een goed wit shirt en een little black dress als een 'basic' beschouwen.

  https://www.trendalert.nl/artikel/155990-trend-mom-jeans,

  Domein textiel, kleding en uiterlijk
  Domein cultuur en samenleving
  Tijd neologisme