n-woord


LET OP: Dit woord heeft ook oudere betekenissen. Alleen de nieuwe betekenissen worden getoond. Bekijk dit woord in het Algemeen Nederlands Woordenboek om alle betekenissen te zien: n-woord (ANW)

n-woord 1.0

Betekenis

eufemistische aanduiding van het beledigende woord neger

Een n-woord…

is een aanduiding

      Over het woord

      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 1995
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal N-word
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) diversiteit; inclusief; inclusiviteit; woke
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud n-woord n-woord
      Meervoud n-woorden n-woor.den
      Niet-officiële variant N-woord
      Aantal lettergrepen 2
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht onzijdig
      Lidwoord het
      Betekenisklasse abstractum
      Type samenstelling
      Linkerlid n
      Linkerlidtype letter
      Rechterlid woord
      Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
      Tussenklank geen

      Het woord in gebruik

      Hyperoniem woord

      "Ik kwam daarop omdat in het Rijksmuseum de titels en omschrijvingen werden aangepast: 'zwarte negerin' werd bijvoorbeeld 'Surinaams meisje'. Die beslissing riep toen veel discussie op. Met de uitgeverij heb ik er in verband met deze jubileumuitgave veel over gesproken. Negerin is nu een vervelend woord, in de jaren negentig niet. Ik vind het nog steeds ingewikkeld. We hebben het zo gelaten, nu zou ik de verteller niet meer zo laten denken." Het is een kwestie die ook de Amerikaan Paul Beatty in zijn segregatieroman De verrader opvoert wanneer iemand Mark Twain herschrijft. "Overal waar het weerzinwekkende n-woord voorkomt, heb ik dat vervangen door 'strijder' en het woord 'slaaf' heb ik vervangen door 'donkergetinte vrijwilliger'", staat er. Hoewel het hier om een geïroniseerde variant gaat, wordt wel duidelijk dat het een vraag is die vaker gesteld zal worden. Uitgever Elik Lettinga (Nijgh & Van Ditmar) zegt dat er nog geen beleid is.

      NRC Handelsblad,

      Al maanden geleden beschuldigden Simpsons advocaten Fuhrman, de rechercheur die bij Simpsons huis een bebloede handschoen vond, van racisme. Hij zou het belastende bewijsmateriaal zelf hebben meegebracht, om zo de zwarte beroemdheid in diskrediet te brengen. In de rechtszaal verklaarde Fuhrman onder ede de afgelopen tien jaar geen enkele keer een zwarte te hebben aangeduid met het zeer denigrerende woord 'nigger'. Maar uit bandopnamen, die niet openbaar zijn gemaakt maar waarvan de afschriften zijn bestudeerd door de advocaten en de aanklager, blijkt nu dat Fuhrman tussen 1985 en 1994 zeker tientallen keren het 'N-woord' gebruikte. De banden geven gesprekken weer die Fuhrman voerde met een vrouw uit de staat North Carolina die werkt aan een filmscenario over de politie van Los Angeles - een politiemacht met een zeer slechte reputatie. Fuhrman zou op de band niet alleen uitleggen hoe je een zwarte automobilist moet aanhouden die niets misdaan heeft (als je een zwarte in een Porsche ziet en hij heeft geen pak van 100 dollar aan, dan heeft hij de auto waarschijnlijk gestolen), ook zou hij uit de doeken doen hoe bewijsmateriaal gefabriceerd kan worden en verdachten valselijk beschuldigd kunnen worden.

      NRC Handelsblad,

      Racistische uitingen zijn duidelijk toegenomen. Politici mogen nu ongestraft schelden op moslims en vluchtelingen. Kranten drukken rustig racistische uitingen af. De Volkskrant liet onlangs in een column van Sylvia Witteman het scheldwoord 'k-Marokkaantjes' passeren. NRC deed hetzelfde met een column van Youp van't Hek, die het N-woord gebruikte. Wij witten merken er niets van, dus bestaat het niet, en moet het wel tussen de oren van de klagers zitten. Je slaapt er misschien beter van, maar blaming the victim is een verwerpelijke reactie. Wilfred Takken, redacteur NRC Correcties en aanvullingen Stichting Maror-gelden In Geef Joodse erfpachters in oorlogstijd kans op restitutie (13/7, p. 19) staat dat de Stichting Maror-gelden bestaat uit vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. Ten onrechte wordt Een Ander Joods Geluid daarbij als voorbeeld genoemd. EU en Italië In Europese Unie en Italië stevenen af op compromis (14/7, p. E5) staat de quote: „Het is

      NRC Handelsblad,

      Houding eufemistisch
      Domein taal en taalkunde
      Tijd neologisme