nepbaasfraude


nepbaasfraude 1.0

Betekenis

vorm van fraude waarbij een crimineel zich per e-mail bij een werknemer van een bedrijf voordoet als een hooggeplaatst, leidinggevend persoon van dat bedrijf en deze maant om zo spoedig mogelijk een groot bedrag over te maken naar een bepaald rekeningnummer, dat later op naam blijkt te staan van de bedrieger of diens organisatie; CEO-fraude

Een nepbaasfraude…

is een fraude; is bedrog; is een handelwijze

      Over het woord

      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2015
      Vorm Afbreking
      Niet-officiële variant nep-baas-fraude
      Niet-officiële variant nep-baas fraude
      Aantal lettergrepen 4
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse abstractum
      Type samenstelling
      Linkerlid nepbaas
      Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
      Rechterlid fraude
      Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
      Tussenklank geen

      Het woord in gebruik

      Hyperoniem fraude
      Synoniem CEO-fraude

      Vertalen is een strijd. Het opzoekingswerk duurt soms langer dan het vertalen zelf en dat geldt evenzeer voor beroepsvertalers als voor gelegenheidsvertalers. Deze keer worstelden we met de term fraude au président in een Franse tekst over internetcriminaliteit. Kort samengevat gaat het om een oplichter die zich uitgeeft voor de grote baas van een bedrijf (vandaar président in het Frans) en die een valse e-mail naar een boekhouder stuurt met het dringende verzoek geld over te maken. Natuurlijk op zo een geloofwaardige manier verpakt dat het net echt lijkt. Hoe kunnen we deze term op een kernachtige manier in het Nederlands vertalen? Nepbaasfraude lijkt de lading goed te dekken, ook al is het een neologisme, een nieuw gevormd woord.

      https://issuu.com/fedpolbelgium/docs/16_ir03_web_nl_bis/24,

      'Nep-baas-fraude' ook in Nederland. Nederlandse bedrijven kampen met een nieuwe vorm van oplichting. De crimineel doet zich daarbij voor als de hoogste baas van het bedrijf en geeft een medewerker telefonisch opdracht om een geldbedrag over te maken. Volgens Europol is de medewerker vaak zeer gedienstig omdat het de grote baas zelf betreft. Hij of zij durft vaak niet verder te vragen, zegt Peter Depuydt van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten in de Europese Unie. "Het is immers een opdracht van de baas zelf. Later blijkt dat het allemaal fake is."

      https://nos.nl/artikel/2056342-nep-baas-fraude-ook-in-nederland.html,

      Domein recht en misdaad
      Tijd neologisme