ontzooën


ontzooën 1.0

Betekenis

(de dierentuin, zoo) minder dierentuinachtig maken, bijvoorbeeld door de natuurlijke leefomgeving van dieren zo goed mogelijk na te maken, minder dieren in kooien te houden en de dieren meer leefruimte te geven

De dierentuin, of zoo, minder dierentuinachtig maken, bijvoorbeeld door de natuurlijke leefomgeving van dieren zo goed mogelijk na te maken en minder dieren in kooien te houden. 'Dieren worden niet langer naar de mensen gebracht, maar dieren krijgen de ruimte om te leven en mensen worden in hun omgeving gebracht': de Vlaamse krant De Standaard citeert Jon Coe, een bekende dierentuinontwerper. In het artikel wordt ook gesproken over de trend om van de zoo een zogeheten 'onzoo' te maken. Christiaan Weijts haakte op het artikel in De Standaard in en schreef in NRC Next ook een column over deze trend: 'Ontdierentuinen', noemde hij die, want in Nederland is er meestal een voorkeur voor het woord dierentuin.

Over het woord

Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2017
Samenhangende woorden (vorm) onzoo; rewilden
Vorm Afbreking
Infinitief ontzooën ont.zoo.en
Eerste persoon o.t.t. ontzoo ont.zoo
Tweede persoon o.t.t. ontzoot ont.zoot
Tweede persoon o.t.t. inversie ontzoo ont.zoo
Tweede persoon o.t.t. beleefdheid ontzoot ont.zoot
Derde persoon o.t.t ontzoot ont.zoot
Meervoud o.t.t. ontzooën ont.zoo.en
Enkelvoud o.v.t ontzoode ont.zoo.de
Meervoud o.v.t. ontzooden ont.zoo.den
Tegenwoordig deelwoord ontzooënde ont.zoo.en.de
Tegenwoordig deelwoord ontzooënd ont.zoo.end
Voltooid deelwoord ontzood ont.zood
Aantal lettergrepen 3
Hoofdklemtoon 2de lettergreep
Type werkwoord
Functie zelfstandig werkwoord
Syntactische subklasse overgankelijk en onovergankelijk
Vervoeging regelmatig/zwak
Hulpwerkwoord voltooide tijden hebben
Type afleiding
Basisvorm zoo
Woordsoort van de basis zelfstandig naamwoord
Achtervoegsel -en
Voorvoegsel ont-
Gecombineerd voor- en achtervoegsel overige

Het woord in gebruik

Synoniem ontdierentuinen

De zoo ontzooën. Het is geen toeval dat de Belgische zoos daarop inzetten. Ontwerpers van dierentuinen wereldwijd zijn het erover eens: de toekomst van de zoo ligt erin om de mens dichter bij de dieren te brengen. Geen kooien meer dus. 'De zoo van de toekomst zal evolueren naar een 'unzoo' (onzoo)', zegt Jon Coe, een van de belangrijke ontwerpers van dierentuinen van de voorbije decennia aan Time Magazine. Als dierentuinen 'ontzooën' wordt de klassieke benadering van een dierentuin omgedraaid. 'Dieren worden niet langer naar de mensen gebracht, maar dieren krijgen de ruimte om te leven en mensen worden in hun omgeving gebracht', aldus Coe.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20170809_03010813,

Donderdag bracht De Standaard een artikel rond de vraag of dierentuinen nog wel van deze tijd zijn. Ze zullen gaan 'ontzooën', was de voorspelling in Vlaanderen. Minder kooien, meer natuurlijke leefruimte.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/11/ontdierentuinen-12466561-a1569547,

Emmen is al flink 'ontzood'. Het park koos vorig jaar bewust voor minder dieren in grotere ruimtes. De prijs daarvoor is een verlies aan spektakel, dat gecompenseerd moet worden door de 'safari' (een half uur in de rij voor een rondje van vijf minuten), het boottochtje (te lange wachtrij), de 4D-show (duur: 4 minuten).

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/11/ontdierentuinen-12466561-a1569547,

Taalvariëteit (vooral) in België
Domein dieren
Tijd neologisme