roast


roast 1.0

Betekenis

het publiekelijk belachelijk maken van iemand ter amusement, meestal in de vorm van een voorstelling of een ander evenement waarin één, vaak bekende, persoon op speelse wijze het mikpunt van spot wordt gemaakt; voorstelling waarin of evenement waarbij iemand publiekelijk belachelijk wordt gemaakt
Vaak wordt een dergelijke voorstelling, naar Amerikaans voorbeeld, 'The roast of ...' genoemd, bijvoorbeeld 'The roast of Gordon' of 'The roast of Hans Klok'.

Een roast…

is een voorstelling; is een activiteit

  • [Doel of bestemming] is bedoeld ter vermaak
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal op speelse wijze beledigend en spottend
  • [Openlijkheid] wordt openlijk gedaan
  • [Handelende persoon] wordt vaak gedaan door een of meerdere cabaretiers, maar ook door andere bekenden van de persoon in kwestie
  • [Medium] wordt soms op tv of via internet uitgezonden
  • [Object betroffen] is meestal gericht op één, vaak bekende, persoon
  • [Waardering] wordt niet altijd positief gewaardeerd

Over het woord

Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering rond 2010
Brontaal Engels
Vorm in brontaal roast
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (vorm) roastee; roasten
Samenhangende woorden (betekenis) diss; dissen; prank; pranken
Vorm Afbreking
Enkelvoud roast roast
Meervoud roasts roasts
Aantal lettergrepen 1
Uitspraakwijze Engels
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht mannelijk of vrouwelijk
Lidwoord de
Betekenisklasse abstractum
Type ongeleed

Het woord in gebruik

Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Hyperoniem voorstelling

Tijdens het presenteren van een award, maakte Chris Rock een – grove – grap over Jada Pinkett Smith. "Jada, ik kan niet wachten om G.I. Jane 2 te zien," refererend aan het feit dat Jada last heeft van alopecia (een aandoening waarbij je haar uitvalt) en met een geschoren hoofd op de Oscars verscheen. Oef, vrij harde grap, maar Oscar-monologen zijn het afgelopen decennium onderhand roasts en niemand wordt gespaard. Will schoot het echter écht in het verkeerde keelgat dat er met de aandoening van zijn vrouw werd gespot, liep naar Chris toe en hoekte hem in zijn gezicht.

https://www.cosmopolitan.com/nl/entertainment/a39555366/bizar-will-smith-slaat-chris-rock-oscars/,

Een andere goede bron om iemand op de hak te nemen wordt gevormd door interessante interacties die je met de persoon in kwestie hebt gehad. Iedereen heeft wel eens een slechte dag, en de manier waarop die persoon ermee omgaat kan een bron zijn voor grappen. Daarnaast herinner je je wellicht een moment dat de persoon iets deed wat echt raar was, en een geweldig verhaal kan zijn voor een roast.

https://nl.wikihow.com/Iemand-op-de-hak-nemen

met adjectief ervoor


  • een goede roast
  • een keiharde roast
  • de beste roasts
  • knetterharde roasts

Een nieuwe baan is reden voor een feestje, waarom een afscheid dan niet? Digital marketingbureau Traffic Builders vindt dat ook het vertrek van medewerkers gevierd mag worden: met een goede roast.

https://mtsprout.nl/partners/goed-werkgeverschap/uit-een-goede-roast-blijkt-het-respect-dat-we-voor-elkaar-hebben,

Het was gisteravond onder meer aan Rasti Rostelli, rapper Sjaak, Henk Westbroek en Karin Bloemen de beurt om illusionist Hans Klok eens flink te roasten. Maar sprake van een keiharde roast, was er volgens kijkers absoluut niet. Op sociale media uitten mensen al snel hun ongenoegen over de grappen.

https://www.ad.nl/show/236-000-kijkers-voor-intens-slechte-roast-of-hans-klok~ad728741/,

Met een heerlijke dosis zelfspot haalt Johan heerlijk uit naar de gasten. Wij vonden dit een van de beste roasts van deze avond!

https://fhm.nl/roast-2020/,

Tijd voor nog eens 20 knetterharde roasts van mensen die zich vrijwillig lieten vernederen. Ieder zijn hobby. De een laat zich elk weekend gaan op het voetbalveld, een ander probeert op tv denkbeeldige loodgieters langs levensgevaarlijke piranhaplanten te loodsen en een derde laat zich op het internet vrijwillig compleet afzeiken. Of, zoals we dat eufemistisch noemen: roasten.

https://www.skoften.net/skft/2064874/tijd-voor-nog-eens-20-knetterharde-roasts-van-mensen-die-zich-vrijwillig-lieten-vernederen,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de roast van Gordon
  • de roast van Giel Beelen
  • de roast van Johnny de Mol
  • de roast van Ali B

De roasts van Gordon, Giel Beelen, Johnny de Mol en Ali B, die Comedy Central de afgelopen jaren organiseerde, trokken allemaal meer kijkers naar de komediezender. De roast van Giel Beelen was met 603.000 kijkers de best bekeken editie.

https://www.ad.nl/show/236-000-kijkers-voor-intens-slechte-roast-of-hans-klok~ad728741/,

Domein kunst en architectuur
Tijd neologisme