sharenting


sharenting 1.0

Betekenis

het delen van foto's, verhalen en filmpjes van kinderen op sociale media door hun ouder(s)

Verschijnsel dat ouders voortdurend foto's van hun kinderen en berichten over hen delen op sociale media. Sharenting is een mixwoord van de Engelse woorden share en parenting. Ouders die dit doen worden ook wel sharents genoemd. Sharenting zou volgens pedagogen een zorgelijke ontwikkeling zijn en de privacy van jonge kinderen schaden.

Sharenting…

is een activiteit

  • [Medium] gebeurt via sociale media
  • [Object betroffen] is het delen van foto's, filmpjes of verhalen
  • [Waardering] wordt door anderen vaak als negatief beschouwd omdat kinderen geen toestemming kunnen geven voor het verspreiden van de foto's en filmpjes en hier later wellicht nadelige gevolgen van ondervinden

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Samenhangende woorden (vorm) sharent
    Samenhangende woorden (betekenis) emojibaby
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud sharenting sha.ren.ting
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht onzijdig
    Lidwoord het
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Het Engelse sharenting, een blend van share of sharing en parenting.

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem ouderschap

    Sharenting & aansprakelijkheid: (wanneer) is de delende ouder aansprakelijk? Wanneer kunnen ouders die (te) veel informatie over hun kind op social media plaatsen, succesvol aansprakelijk worden gesteld? Heeft het kind recht op schadevergoeding wanneer het bijvoorbeeld een depressie overhoudt aan het viral gaan in haar jeugd? In een digitaliserende wereld neemt de relevantie van dergelijke vragen toe. Eenduidige antwoorden zijn er nog niet.

    https://arsaequi.nl/product/sharenting-aansprakelijkheid-wanneer-is-de-delende-ouder-aansprakelijk/,

    Omdat ze zelf geen vrienden met kinderen heeft, zoekt ze online moeders op om ervaringen mee te delen en tips uit te wisselen. Sociale media maken van haar een betere moeder. Voorlopig schittert Roos daarom nog op haar accounts. Maar zodra haar dochter een eigen mening heeft, gaat die voor. Alle foto's van Facebook gehaald. Sharenting, zoals de combinatie van opvoeden en online delen wordt genoemd, is voor veel ouders helemaal niet zo vanzelfsprekend.

    NRC Next,

    Sharenting: bezint eer je begint! Uit een internationaal, wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we graag foto's van onze kinderen online delen omdat we ons dan minder alleen voelen of omdat we ervaringen en advies kunnen uitwisselen met andere ouders. Hierdoor voelen we ons gesteund in onze opvoedingstaak.

    https://www.ikbeslis.be/ouders-leerkrachten/sharenting/bezint-eer-je-begint

    78% van de Vlaamse ouders is actief op sociale media, en meer dan de helft van hen doet het: foto's en filmpjes van hun kroost op het internet zetten. Sharenting heet dat fenomeen. Wat daarbij opvalt: slechts weinig ouders kijken kritisch naar wát ze delen.

    https://www2.telenet.be/nl/telenet-go/sharenting-dit-moet-elke-ouder-weten/,

    Mijn lieve moeder zit op Facebook. Haar tijdlijn toont talloze collega's die bundels babyfoto's delen. Misschien wordt niet elke spreekwoordelijke scheet online gezet, maar wel elke letterlijke luier. Dat fenomeen werd door woordknutselaars al sharenting genoemd. Het is geen kleine hobby: in 2010 plaatste 70 procent van de ouders al kinderfoto's op het web, en had 81 procent van de tweejarigen reeds een 'digitale voetafdruk'. Sterker: van 23 procent der ongeboren jongeren echoden al zwart-witplaatjes over het net. Maar hoe mooi dat nieuwe mutsje ook matcht met de sokjes, knuffel, speen en oogjes – niet iedereen krijgt hartslagverhoging van al die updates.

    http://www.kijkmagazine.nl/artikel/elke-luier-wordt-online-gedeeld/,

    De allereerste echo, een grote boodschap op het potje, een slecht rapport of de eerste jeugdpuistjes. Steeds meer ouders gooien het doen en laten van hun nageslacht integraal online. 'Sharenting' heet het fenomeen en volgens pedagoog Pedro De Bruyckere is het lang niet zo onschuldig als het lijkt. Eén op de zes baby's geboren in Groot-Brittannië verschijnt tegenwoordig binnen de paar dagen nadat ze het levenslicht zien met naam, toenaam en foto op Facebook en consorten.

    De Morgen,

    in voorzetselgroep


    • do's en don'ts van sharenting
    • spijt van sharenting

    TelenetGo helpt ouders met de do's en don'ts van sharenting. Wist je dat? 4 op de 10 ouders vraagt zelden of nooit toestemming van hun kinderen om een foto online te plaatsen. Daarom heeft Telenet tools ontworpen zodat ouders en kinderen kunnen bespreken wat wel en niet online komt.

    https://marieclaire.be/nl/telenetgo-helpt-ouders-met-de-dos-en-donts-van-sharenting/,

    Wat zijn hun overwegingen? [...] Slechts 5 procent heeft wel eens spijt gehad van sharenting. Dit zijn vooral vaders en hoogopgeleide ouders.

    https://netwerkmediawijsheid.nl/onderzoek-naar-sharenting-hoe-zien-ouders-de-privacy-van-hun-kind/,

    Domein onderwijs en opvoeding
    Tijd neologisme