snollebollisering


snollebollisering 1.0

Betekenis

verschijnsel dat iemand of een bepaalde politieke partij de ene keer rechtse standpunten verkondigt en de andere keer juist linkse
Het woord verwijst naar het lied 'Links Rechts' van de Nederlandse feestband Snollebollekes, waarin luisteraars worden aangespoord van links naar rechts te bewegen.

Snollebollisering…

is een verschijnsel

  • [Onstoffelijke inhoud] is het verschijnsel dat iemand of een bepaalde politieke partij de ene keer rechtse standpunten verkondigt en de andere keer juist meer linkse

    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2020
    Samenhangende woorden (vorm) snollebollekespartij; snollebollekisering
    Samenhangende woorden (betekenis) blokkerisering; endemollisering; netflixisering; verpretparking
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud snollebollisering snol.le.bol.li.se.ring
    Aantal lettergrepen 6
    Hoofdklemtoon 5de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type afleiding
    Basisvorm Snollebollekes
    Woordsoort van de basis eigennaam
    Achtervoegsel -isering

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem verschijnsel
    Synoniem snollebollekisering

    Gastheer Sander Schimmelpenninck fungeert als aangever wanneer hij Rob Kemps vraagt naar de snolleboll(ek)isering van de politiek. Dit doet hij naar aanleiding van een fragment van het bekendste Snollebollekesnummer 'Van links naar rechts'. Kempers blijkt feilloos aan te voelen waar Schimmelpenninck heen wil en omschrijft die snolleboll(ek)isering van de politiek als: 'je shopt wat bij links en je shopt wat bij rechts'.

    https://www.taalbank.nl/2020/03/06/15989/,

    Collega Marie Meeusen analyseerde de opkomst van deze 'conspirituality' in de Lage Landen. Daarover schrijft de in Nederland woonachtige Vlaamse een scherpzinnig artikel op DeWereldMorgen. Zij verbaast zich over het aantal personen met aanzien en veel volgelingen in het alternatieve circuit. Eveneens snollebollisering, omdat deze mensen meestal van linkse signatuur waren en nu centrumrechts in de armen sluiten. "Zowel Willem Engel, Tijn Touber als 'Vrouwen voor Vrijheid' prediken over deze parallelle universa, lekker apolitieke plekken waar racisme en seksisme bedolven worden onder zeeën van hartjes, zogenaamde vrijheidsstrijd en smakeloze verbindingspraat."

    https://reportersonline.nl/nieuw-rechts-en-de-snollebollisering-van-nederland/,

    Laten we eens beginnen met dit artikel van @Bouwme001 over de snollebollisering van de politiek. Er zijn veel (nieuwe) partijen en links en rechts zijn inderdaad niet altijd goed van elkaar te onderscheiden.

    https://nitter.net/i/status/1370806334485110785,

    Tijd neologisme