uithalerswet


uithalerswet 1.0

Betekenis

Nederlandse wet waardoor een uithaler, een crimineel die drugs uit een havencontainer haalt, gemakkelijker strafrechtelijk kan worden vervolgd en meerdere jaren cel opgelegd kan krijgen
Deze wet heet officieel de Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit. Vooral het nieuwe wetboekartikel 138aa Sr heeft betrekking op uithalers. De kern van dat artikel is dat het wederrechtelijk verblijven op en het binnendringen van een haven, een vliegveld of een spoorwegemplacement kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 of 2 jaar, en onder omstandigheden nog meer. Er hoeft dus niet te worden bewezen dat de uithalers op het terrein aanwezig waren om drugs uit te halen of dat ze het al uit hadden gehaald. Dit zou het makkelijker moeten maken uithalers strafrechtelijk te vervolgen en hun straffen op te leggen die een afschrikkende werking hebben.

De uithalerswet…

is een wet

  • [Doel of bestemming] moet ondermijnende criminaliteit tegengaan
  • [Functie] maakt het mogelijk uithalers hogere straffen op te leggen
  • [Plaats] geldt in Nederland
  • [Tijd] is van kracht sinds 1 januari 2022
  • [Betrokkene] bevat een nieuw artikel, 138aa Sr, dat vooral betrekking heeft op uithalers, criminelen die drugs uit havencontainers halen

Over het woord

Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2021
Bijzonderheden Deze wet heet officieel de Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit. Vooral het nieuwe wetboekartikel 138aa Sr heeft betrekking op uithalers. De kern van dat artikel is dat het wederrechtelijk verblijven op en het binnendringen van een haven, een vliegveld of een spoorwegemplacement kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 of 2 jaar, en onder omstandigheden nog meer. Er hoeft dus niet te worden bewezen dat de uithalers op het terrein aanwezig waren om drugs uit te halen of dat ze het al uit hadden gehaald. Dit zou het makkelijker moeten maken uithalers strafrechtelijk te vervolgen en hun straffen op te leggen die een afschrikkende werking hebben.
Vorm Afbreking
Enkelvoud uithalerswet uit.ha.lers.wet
Meervoud uithalerswetten uit.ha.lers.wet.ten
Aantal lettergrepen 4
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht mannelijk of vrouwelijk
Lidwoord de
Betekenisklasse abstractum
Type samenstelling
Linkerlid uithaler
Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
Rechterlid wet
Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
Tussenklank s

Het woord in gebruik

Hyperoniem wet

De uithalerswet staat in artikel 138aa van het Wetboek van Strafrecht, en maakt dat het 'onbevoegd aanwezig zijn op havens en luchthavens' zwaarder kan worden bestraft.

https://www.hetrechtenstudentje.nl/nieuws/nieuwe-uithalerswet-voor-het-eerst-toegepast/,

als object bij een werkwoord


  • een uithalerswet aannemen

In Nederland is dinsdag een nieuwe 'uithalerswet' aangenomen. Voortaan riskeert iemand die betrapt wordt op Nederlandse havens of luchthavens tot één jaar cel.

Gazet van Antwerpen,

met adjectief ervoor


  • de, een nieuwe uithalerswet

In Rotterdam zijn zeven mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot ruim vijf maanden vanwege het 'uithalen van drugs'. Dit zijn de eerste veroordelingen op basis van de nieuwe uithalerswet.

https://www.hetrechtenstudentje.nl/nieuws/nieuwe-uithalerswet-voor-het-eerst-toegepast/,

De nieuwe uithalerswet (art. 138aa Sr) moet vanwege een hogere strafbedreiging afschrikwekkend werken voor uithalers die 's nachts in het havengebied cocaïne uit containers halen voor criminele organisaties.

https://www.mr-online.nl/uithalen-naar-uithalers/,

In Nederland is dinsdag een nieuwe 'uithalerswet' aangenomen. Voortaan riskeert iemand die betrapt wordt op Nederlandse havens of luchthavens tot één jaar cel.

Gazet van Antwerpen,

Hoewel er sinds januari een nieuwe wet van kracht is, de zogenoemde 'uithalerswet', kregen de eerste verdachten in hoger beroep aanmerkelijk lagere straffen dan het OM had geëist. "Een ontzettende domper", laat het OM Rotterdam weten.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5314364/uithalerswet-openbaar-ministerie-verdachten-vrije-voeten-geen,

Taalvariëteit (vooral) in Nederland
Domein recht en misdaad
Tijd neologisme