wikigeneratie


wikigeneratie 1.0

Betekenis

generatie van jonge mensen die informatie vooral uit internetbronnen, bijvoorbeeld Wikipedia, haalt en zelden iets grondig zou onderzoeken

Een wikigeneratie…

is een generatie; is een groep

  • [Leden] bestaat uit jonge mensen
  • [Gedrag] zou informatie vooral op internet opzoeken en zelden grondig onderzoek doen
  • [Medium] is actief op internet

    Hoofdsemagram: generatie


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud wikigeneratie wi.ki.ge.ne.ra.tie
    Meervoud wikigeneraties wi.ki.ge.ne.ra.ties
    Niet-officiële variant Wiki-generatie
    Niet-officiële variant Wikigeneratie
    Aantal lettergrepen 6
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid wiki(-)
    Linkerlidtype splinter
    Rechterlid generatie
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem generatie

    De huidige jeugdcultuur van zelfvertrouwen, waardoor jongeren denken dat ze alles aankunnen, leidt ertoe dat ze het idee hebben niet te kunnen falen. En omdat ze voor hun studie moeten betalen, denken studenten dat ze goede cijfers hebben 'verdiend'. De hoogleraren die aan het onderzoek meededen, laten zich overigens wel lovend uit over het feit dat de 'Wikigeneratie' beter geïnformeerd is dan eerdere generaties. Ook vinden ze dat de huidige jeugd zijn meningen meer dan ooit op feiten baseert.

    Leeuwarder Courant,

    De oppervlakkige babbelaars van de wikigeneratie geven een half inkomen uit aan beltegoeden en steken zich voor de nieuwste smartphone diep in de schulden. Als sociaalgestoorde spelers van hack and slash games groeien ze ook nog eens uit tot de plegers van geweldsdelicten, zij het niet voordat zij door het narcistischpimpen van hun eigen digitale imago's op social networking sites het complete maatschappelijk middenveld hebben afgebroken. Tot overmaat van ramp en tot ergernis van die treinreizigers die in de marges van de dag in een tweedeklascoupé hoorcolleges voorbereiden, zorgen zij als chillende liefhebbers van techno en trance voor steeds hoger opgeschroefde geluidsterkten. Wie zijn oor te luister legt bij theekransjes en borreltafels, kan nog wel meer clichés bedenken.

    https://www.uu.nl/sites/default/files/gw_eijnatten_joris_van_oratie_definitief.pdf,

    'De Gelderlander' geeft vandaag de uitermate herkenbare uitslag van een Canadees onderzoek, onder de titel: 'Wiki-generatie niet klaar voor studie'. De 'Wikipedia-jeugd' is niet klaar voor de universitaire studie. Eerstejaarsstudenten zijn onvolwassen, vertrouwen te veel op internetbronnen als de online encyclopedie Wikipedia en ze verwachten succes zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen. Met name de laatste twee zaken zijn volgens mij één op één van toepassing op de Nederlandse situatie. Dat ze onvolwassen zijn lijkt me een (te) open deur.

    http://www.schrijversinfo.nl/april2009.html,

    Domein cultuur en samenleving
    Tijd neologisme