yogasnuiver


yogasnuiver 1.0

Betekenis

iemand die zich laat voorstaan op zijn gezonde levensstijl en veel aandacht besteedt aan bv. gezonde voeding, sport en yoga, maar tegelijkertijd, vaak in het uitgaansleven, af en toe drugs gebruikt, bv. cocaïne of partydrugs; iemand die doordeweeks gezond leeft en in het weekend drugs gebruikt

Een yogasnuiver…

is een persoon

  • [Gedrag] is iemand die doordeweeks gezond leeft en zich op die gezonde leefstijl laat voorstaan maar in het weekend drugs gebruikt, bv. cocaïne of partydrugs

    Hoofdsemagram: snuiver


    Over het woord

    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2018
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal cocaine yogi
    Betekenis in brontaal idem
    Bedenker Het woord yogasnuiver werd voor het eerst gebruikt door de Nederlandse politiebaas Erik Akerboom in een speech waarin hij de normalisatie van drugsgebruik aan de orde stelde en het is waarschijnlijk een leenvertaling van het Engelse cocaine yogi, dat in 2005 al werd geïntroduceerd door de Britse lifestylejournaliste Kate Spicer.
    Benoemingsmotief Het woord yoga wordt vermoedelijk gebruikt als een soort metafoor voor een gezonde en bewuste leefstijl.
    Samenhangende woorden (vorm) cokesnuiver; lijmsnuiver; sofasnuiver
    Samenhangende woorden (betekenis) havermelkelite
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud yogasnuiver yo.ga.snui.ver
    Meervoud yogasnuivers yo.ga.snui.vers
    Aantal lettergrepen 4
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type samenstelling
    Linkerlid yoga
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid snuiver
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem persoon
    Synoniem cocaïneyogi

    De yogasnuiver weet heus wel dat drugs niet goed zijn, al heerst bij deze groep ook sterk het idee dat alcohol en sigaretten, wel legaal, minstens zo slecht zijn voor je gezondheid. Het gebruik van drugs wordt over het algemeen goed gepland. Zo doet de yogasnuiver aan wat onderzoekers 'roesmanagement' noemen. Het moment van slikken wordt samen met de dosering goed getimed.

    https://www.trouw.nl/binnenland/drugsgebruikers-in-amsterdam-elke-groep-zijn-eigen-middel-en-motief~bf5f5e33/,

    Wel is het zo dat de yogasnuiver ook weer niet elk weekend losgaat. De gebruikers in het uitgaanslevens nemen per jaar gemiddeld vijf keer xtc. Bijna een kwart van de slikkers gaf aan het middel naar eigen smaak eigenlijk te veel of te vaak te nemen. Maar over het algemeen geldt: hoe ouder iemand wordt, hoe minder geneigd nog eens een pilletje te slikken.

    https://www.trouw.nl/binnenland/drugsgebruikers-in-amsterdam-elke-groep-zijn-eigen-middel-en-motief~bf5f5e33/,

    Er waren zelfs 'yogasnuivers' die in de kranten hun zegje deden. Dat ze zo weinig spul gebruiken, dat dit volgens hen onmogelijk een invloed kan hebben op de instandhouding van de criminele drugsketen. Of dat ze hun spul niet in Antwerpen gingen halen, en Bart De Wever daar dus geen last van had.

    https://pnws.be/bieke-ilegems-blijkt-een-yogazuipster-foto/,

    Drugs als onderdeel van een gezonde levensstijl? 'Yogasnuivers' hanteren doordeweeks een strak sport- en eetregime om in het weekend los te gaan met drugs. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wees de partygebruikers deze week op hun verantwoordelijkheid: met hun drugsconsumptie houden ze de keiharde criminaliteit in stand.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1915199/yogasnuiver-doof-en-blind-voor-keerzijde,

    Stijl informeel
    Domein eten, drinken en genotmiddelen
    Tijd neologisme