yuccie


yuccie 1.0

Betekenis

jong persoon uit de grote stad die in de creatieve sector werkt; jonge creatieveling uit de grote stad; young urban creative

Een yuccie…

is een persoon

      Hoofdsemagram: yuc


      Over het woord

      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2015
      Brontaal Amerikaans-Engels
      Vorm in brontaal yuccie
      Betekenis in brontaal idem
      Datering in brontaal 2015
      Bedenker De New Yorker David Infante muntte het woord in 2015 in zijn artikel 'The hipster is dead, and you might not like what comes next' op technologieblog Mashable.
      Samenhangende woorden (vorm) yuc
      Samenhangende woorden (betekenis) havermelkelite; hipster; neoyup
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud yuccie yuc.cie
      Meervoud yuccies yuc.cies
      Officiële variant yuc yuc
      Aantal lettergrepen 2
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse persoonsnaam
      Type afleiding
      Basisvorm yuc
      Woordsoort van de basis zelfstandig naamwoord
      Achtervoegsel -ie

      Het woord in gebruik

      Hyperoniem persoon
      Synoniem yuc

      Hipsters zijn hartstikke 2014 en daarmee totaal niet hip meer. Volgens Mashable dient de opvolger van de bebaarde vinyl-draaier zich al aan: de yuccie. Een yuccie, ook wel young urban creative, is net als de hipster ongelooflijk van deze tijd, maar dan zonder baard en met een beter gevulde portemonnee. De yuccie weet volgens Mashable op allerlei trendy manieren aan geld te komen. Ze zetten gehaaide bedrijven op, vergaren snel kapitaal en zijn helemaal zelfstandig. In San Francisco, de stad waar ook de hipsters hun oorsprong vinden, zijn de yuccies overal te vinden.[...]. Qua leeftijd moet je de yuccie zoeken tussen de millennials, de mensen die zijn geboren tussen 1982 en 2001. Wat ze, naast het verdienen van veel geld, vooral doen zijn dingen als het lezen van Freedom van Jonathan Franzen, biologisch eten, het bezoeken van het liberale Austin in Texas als een soort bedevaartsoort en het blijven kijken naar herhalingen van Seinfield.

      Amigoe,

      De yup beleefde zijn hoogtijdagen in de eighties, de hipster in de naughties (2000-2010). Volgens de 26-jarige New Yorker David Infante is er een nieuw menstype opgestaan dat het slechtste van de yup en de hipster in zich verenigt. [...]. Hij lanceerde het woord yuccie, afgeleid van young urban creative. Binnen de kortste keren wemelde het web van Ben jij een yuccie?-quizzes en lijstjes als '99 Things All Yuccies Like'. Vragen om kraanwater in een restaurant bijvoorbeeld, of het instagrammen van een vliegtuigraam met het bijschrift LAX - AMS. Mei vorig jaar schreef ik in Lux, onder de kop 'Vaarwel Hipster', een in memoriam voor de jonge man met de baard. Maar in de opvolger die Infante construeert, geloof ik niet. Clichés uit de hipsterwereld verhuist hij achteloos naar die van de yuccie, die blijkbaar nog steeds een snor draagt en op een fixed gear racefiets fietst, maar nu een dikke bankrekening heeft. Er is volgens mij iets anders aan de hand: de elite van de millennial-generatie, geboren in de jaren tachtig en negentig, heeft de levensfase bereikt waarin serieus geld verdiend en verspild kan worden. Dat levert simpelweg een nieuwe generatie yuppen op, met andere waarden en statussymbolen dan hun voorgangers uit de jaren tachtig.

      NRC Handelsblad,

      Mei vorig jaar schreef ik in Lux, onder de kop 'Vaarwel Hipster', een in memoriam voor de jonge man met de baard. Maar in de opvolger die Infante construeert, geloof ik niet. Clichés uit de hipsterwereld verhuist hij achteloos naar die van de yuccie, die blijkbaar nog steeds een snor draagt en op een fixed gear racefiets fietst, maar nu een dikke bankrekening heeft. Er is volgens mij iets anders aan de hand: de elite van de millennial-generatie, geboren in de jaren tachtig en negentig, heeft de levensfase bereikt waarin serieus geld verdiend en verspild kan worden. Dat levert simpelweg een nieuwe generatie yuppen op, met andere waarden en statussymbolen dan hun voorgangers uit de jaren tachtig.

      NRC Handelsblad,

      in voorzetselgroep


      • de opkomst van de yuccie

      'Er is een verdeeldheid te zien. Je ziet het in Amerika al met de opkomst van de yuccie (ter verduidelijking: de yuc is de opvolger van de hipster, die staat voor Young Urban Creative en zo succesvol als de yup en zo creatief als de hipster).' En hoewel er vooralsnog geen specifieke uiterlijke kenmerken aan de yuc zijn gehangen, lijkt het erop dat daar geen baard bij hoort.

      https://www.harpersbazaar.com/nl/cultuur-reizen/news/a1414/er-is-wetenschappelijk-onderzoek-gedaan-naar-de-baard/,

      • voor de yuccie

      Voor de yuccie zijn er ook absolute don'ts. Zo hebben de yuccies het helemaal gehad met Twitter en doen ze alles op Instagram. Wat ook echt niet meer kan: tatoeages in het zicht. Die verpesten namelijk de kans op een glansrijke carrière. Wel lullig voor de net volgekalkte hipsters.

      Amigoe,

      Domein cultuur en samenleving
      Tijd neologisme