catfish


catfish 1.0

Betekenis

iemand die zich online als een heel andere persoon of heel anders, vaak veel mooier, jonger en succesvoller, voordoet dan hij of zij daadwerkelijk is

Een catfish…

is een persoon

  • [Gedrag] doet zich als een heel andere persoon of heel anders, vaak veel mooier, jonger en succesvoller, voor dan hij of zij daadwerkelijk is
  • [Intentionaliteit] handelt bewust
  • [Medium] is meestal actief via internet
  • [Motief] handelt meestal vanuit het idee zich even heel iemand anders te wanen of of om iemand anders te bedriegen, bv. door die persoon geld afhandig te maken

Over het woord

Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2010
Brontaal Engels
Vorm in brontaal catfish
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden Het Engelse catfish is een woord dat in eerste instantie naar een bepaalde vis, namelijk de katvis (of meerval), verwijst, maar het kan de laatste jaren ook slaan op iemand die zich online anders voordoet dan hij in werkelijkheid is. Waarom catfish ook op deze andere manier gebruikt wordt en ook het woord catfishing ontstond, is niet helemaal duidelijk, maar het volgende verhaal gaat: als er vroeger kabeljauw in vaten vervoerd werd op schepen, zag die kabeljauw er vaak al snel niet al te vers meer uit. Dan werden er een paar katvissen aan de ton toegevoegd en die zorgden er voor dat de kabeljauwen flink in beweging bleven. Dit zou de moderne catfish ook doen: de persoon doet zich anders voor dan hij is en zorgt er door zijn schimmige, ongrijpbare gedrag voor dat zijn geliefde voortdurend alert en actief blijft. Het woord catfish werd in het Nederlands vooral populair door de MTV-show Catfish die vanaf 2010 wordt uitgezonden.
Samenhangende woorden (vorm) caftishen; catfisher; catfishing
Samenhangende woorden (betekenis) cybercrime; datingfraude; nepaccount; nepprofiel
Vorm Afbreking
Enkelvoud catfish cat.fish
Meervoud catfishes cat.fi.shes
Aantal lettergrepen 2
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Uitspraakwijze Engels
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht mannelijk of vrouwelijk
Lidwoord de
Betekenisklasse persoonsnaam
Type in brontaal geleed
Toelichting Uit het Engels catfish.

Het woord in gebruik

Hyperoniem persoon

Op het internet zijn genoeg 'catfishes' te vinden die niet helemaal eerlijk over hun uiterlijk zijn. Hoe dat er uitziet? Nou, zo ongeveer. Wat een beetje make-up al niet kan doen.

https://www.skoften.net/skft/1345045/zo-zien-catfishes-op-het-internet-er-in-het-dagelijks-leven-uit

Bij veel socialmediaprofielen van een catfish zie je weinig geschiedenis van die persoon. Ze hebben recent een account aangemaakt, de familieleden ontbreken of ze plaatsen pas recent foto's en berichten. Een persoon die niet veel geschiedenis heeft (denk aan reageren op berichten van vrienden, felicitaties of oude foto's) is verdacht; het kan duiden op een catfish die het profiel net heeft aangemaakt.

https://www.kliksafe.nl/blogs/mediaopvoeding/catfishing/,

De catfish weet op gevoelens in te spelen, een vertrouwensband aan te gaan, een menigte op te jutten of zelfs liefdesgevoelens te creëren om het slachtoffer (of meerdere slachtoffers) op deze manier tot dingen aan te zetten waar hij of zij anders misschien wel twee keer over na zou hebben gedacht.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

als object bij een werkwoord


  • een catfish hebben
  • een catfish herkennen
  • een catfish ontmaskeren

Hoe weet je of je nu een catfish hebt? Daar komt je snel achter als je de signalen herkent.

https://www.kliksafe.nl/blogs/mediaopvoeding/catfishing/,

Maar hoe kun je een catfish herkennen en hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een catfish? Hoewel ze ontzettend goed zijn in het spelletje dat ze spelen, zijn er een aantal manieren waarop je kunt zien dat de persoon waarmee je in contact bent toch daadwerkelijk een catfish is.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

"Dat zou mij nooit overkomen", denk je misschien. Maar het ontmaskeren van een catfish is minder makkelijk dan je denkt. De 'professionele' catfish weet namelijk precies wat hij doet, en hoe hij het moet spelen om het slachtoffer direct te laten geloven dat hij of zij daadwerkelijk met deze persoon van doen heeft. Apps als Tinder, maar ook social media kanalen als Twitter en Facebook worden dan ook actief gebruikt om mensen op te lichten.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

met adjectief ervoor


  • een mogelijke catfish
  • een potentiële catfish

Maakt de potentiële catfish gebruik van social media? Dan is het niet moeilijk om vrienden en connecties te onderzoeken. Reageren mensen in zijn vriendenlijst bijvoorbeeld überhaupt op zijn posts, of lijken ze deze weleens? Kun je de mogelijke catfish terugvinden op foto's van zijn vrienden?

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

in voorzetselgroep


  • slachtoffer (worden) van een catfish

Vooral tieners worden steeds vaker slachtoffer van een catfish. Een volwassen man die zich bijvoorbeeld voordoet als een 15-jarige tiener, en op deze manier een vertrouwensrelatie met het slachtoffer aangaat.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

  • te maken hebben met een catfish

Om zeker te zijn dat je niet met een catfish te maken hebt, kun je de volgende stappen ondernemen.

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/catfishing/,

Domein media, communicatie en telecommunicatie
Domein ICT
Domein seks, gender en relaties
Tijd neologisme