catfishing


catfishing 1.0

Betekenis

verschijnsel dat iemand zich online als een heel andere persoon of heel anders, vaak veel mooier, jonger en succesvoller, voordoet dan hij of zij daadwerkelijk is

Catfishing…

is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het zich als een heel andere persoon of heel anders voordoen dan men werkelijk is, bv. door foto's van iemand anders te gebruiken en een andere naam te gebruiken
  • [Intentionaliteit] wordt bewust gedaan
  • [Medium] vindt meestal plaats via internet
  • [Motief] wordt vaak gedaan vanuit het idee dat iemand zich even een heel ander persoon kan wanen of om iemand anders te bedriegen, bv. door die persoon geld afhandig te maken

Over het woord

Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2012
Brontaal Engels
Vorm in brontaal catfishing
Betekenis in brontaal idem
Bijzonderheden Het Engelse woord catfishing is afgeleid van catfish: een woord dat in eerste instantie naar een bepaalde vis, namelijk de katvis, verwijst, maar de laatste jaren ook kan slaan op iemand die zich online anders voordoet dan hij in werkelijkheid is. Waarom catfish ook op deze andere manier gebruikt wordt en ook het woord catfishing ontstond, is niet helemaal duidelijk, maar het volgende verhaal gaat: als er vroeger kabeljauw in vaten vervoerd werd op schepen, zag die kabeljauw er vaak al snel niet al te vers meer uit. Dan werden er een paar katvissen aan de ton toegevoegd en die zorgden er voor dat de kabeljauwen flink in beweging bleven. Dit zou ook bij catfishing gebeuren: de persoon die zich anders voordoet dan hij is zorgt er door zijn schimmige, ongrijpbare gedrag voor dat zijn geliefde voortdurend alert en actief blijft.
Samenhangende woorden (vorm) catfish; catfishen
Samenhangende woorden (betekenis) cybercrime; datingfraude; nepaccount; nepprofiel
Vorm Afbreking
Enkelvoud catfishing cat.fi.shing
Aantal lettergrepen 3
Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
Uitspraakwijze Engels
Type zelfstandig naamwoord
Naamtype soortnaam
Geslacht onzijdig
Lidwoord het
Getal geen meervoud
Betekenisklasse abstractum
Type in brontaal geleed
Toelichting Uit Engels catfish en -ing.

Het woord in gebruik

Overige woordfamilieleden


Aan populaire datingapps hebben we anno 2015 geen gebrek, maar bij vrijwel al deze vormen van digitaal vlees keuren bestaat de kans dat je te maken krijgt met catfishing [...]. Je denkt iets fraais (m/v) aan de haak te hebben geslagen, wat in werkelijkheid een monstruositeit (m/v) is die in de verste verre niet op de getoonde, en vaak extreem bewerkte, foto's lijkt. Eén van de vele valkuilen die Tinder, Badoo of Happn met zich meebrengen.

https://www.apparata.nl/nieuws/er-is-een-datingapp-die-catfishing-onmogelijk-maakt-15895,

Dirk Bracke is al lang een populair jeugdauteur die in zijn werk focust op maatschappelijke thema's zoals drugsverslaving, seksueel geweld, afpersing en vandalisme. In zijn nieuwste boek staan de nieuwe fenomenen 'sexting' en 'catfishing' op sociale media centraal. Er zijn al verregaande besprekingen om ook dit boek (zijn vierde dan) te verfilmen.

https://www.andreasboel.be/normal/index.php/2012-12-26-06-29-59/nieuws-2017/1522-nieuw-boek-dirk-bracke,

Door de anonimiteit die het internet biedt en de groei van online dating en social media is het catfishing zeer gegroeid. We willen natuurlijk niet dat jullie slachtoffer worden in welk opzicht dan ook.

https://man-man.nl/catfish-herkennen-nep-account/,

als subject bij een werkwoord


  • voorkomen

Datingsites zoals Tinder zijn ook platformen waar veel catfishing voorkomt. Deze catfishprofielen nodigen andere mensen uit en gaan zo een gesprek met een slachtoffer aan. Het doel van catfishers is verschillend. Soms zijn het onzekere, eenzame mensen die op deze manier hopen om contact te krijgen met anderen. Soms zijn het scammers die uit zijn op je geld.

https://www.kliksafe.nl/blogs/mediaopvoeding/catfishing/,

in voorzetselgroep


  • aan catfishing doen

Er zijn verschillende redenen dat iemand aan catfishing doet. In de online dating scene zien we vaak terug dat iemand zich wel kan uitdrukken én zijn of haar onzekerheden kan overwinnen door iemand anders te zijn. Ze willen gewoon geliefd zijn en denken dat alleen te bereiken via catfishing, omdat ze zichzelf te min vinden.

https://man-man.nl/catfish-herkennen-nep-account/,

  • slachtoffers van catfishing

Slachtoffers van catfishing voelen zich vaak verraden en schamen zich. Ze hebben namelijk uren geïnvesteerd in een neprelatie en hun vertrouwen is vervolgens erg geschaad. Uit hetzelfde onderzoek van Phys komt wel naar voren dat een op drie zichzelf bekend wil maken tegenover het slachtoffer. Ze geven aan zich erg schuldig te voelen. "Het is moeilijk om de verslaving te stoppen. De realiteit komt binnen en ik voel me een rotpersoon", geeft een van de respondenten aan.

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/catfishing-wat-is-het-en-hoe-voorkom-je-het,

Domein media, communicatie en telecommunicatie
Domein ICT
Domein seks, gender en relaties
Tijd neologisme