dieselgate


dieselgate 1.0

Betekenis

wereldwijd schandaal dat ontstond toen bekend werd dat autofabrikant Volkswagen in sommige typen dieselauto's intelligente software, de zogeheten sjoemelsoftware, had ingebouwd, om de testresutaten van de verplichte milieutest te manipuleren, waardoor de schadelijke uitstoot (emissie) van de auto veel minder lijkt dan bij normaal gebruik; dieselschandaal

Dieselgate…

is een schandaal

      Over het woord

      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2015
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud dieselgate die.sel.gate
      Niet-officiële variant Dieselgate
      Aantal lettergrepen 3
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Uitspraakwijze Nederlands en Engels ( De eerste twee lettergrepen hebben de Nederlandse uitspraak, de laatste lettergreep de Engelse.)
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord geen
      Getal geen meervoud
      Betekenisklasse abstractum
      Type splintersamenstelling
      Linkerlid diesel
      Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
      Rechterlid -gate
      Rechterlidtype splinter
      BasiswoordRechterlid Watergate
      Tussenklank geen

      Het woord in gebruik

      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      "Duitsers zijn trots op Volkswagen, het is het grootste bedrijf van het land. 'Dieselgate' hakt er dan ook zwaar in", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De commentaren in Duitse kranten logen er woensdag niet om. Volkswagen heeft de hele Duitse industrie in diskrediet en gevaar gebracht door te sjoemelen met de uitstoot van schadelijke stoffen van diesels.

      http://frontpage.fok.nl/nieuws/714939/1/1/50/volkswagens-dieselgate-hakt-er-zwaar-in.html?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl,

      Volkswagen Nederland heeft bekend gemaakt dat er in ons land 160.000 auto's bij 'dieselgate' betrokken zijn. Vooralsnog gaat het om 1.2, 1.6 en 2.0 TDI motoren en de merken Volkswagen, Audi, SEAT en ŠKODA.

      http://www.anwb.nl/auto/nieuws/2015/november/dieselgate-rdw-gaat-zelf-dieselautos-controleren,

      Het VW-aandeel ging vandaag weer 3% in het rood en staat 28% lager dan op vrijdag 18 september, de dag dat dieselgate aan het licht kwam.

      http://www.egear.be/dieselgate/,

      Dieselgate ging aanvankelijk om diesels die te veel stikstofoxide uitstootten, nu is het schandaal dus nog verder uitgebreid richting benzinevoertuigen en koolstofdioxide-uitstoot.

      http://chroom.tpo.nl/2015/11/04/dieselgate-gaat-doorrr-maar-heet-nu-benzinegate/,

      Dieselgate blijft maar doorgaan. Nu blijkt dat niet alleen met de stikstofuitstoot, maar ook de CO2 is gesjoemeld via de software, zakt Volkswagen steeds verder weg in het moeras. Volgens Duitse bronnen zou de autobouwer nu zelfs zo ver willen gaan om wagens gewoon terug te kopen, om schadeclaims te vermijden.

      http://newsmonkey.be/article/59736,

      Domein transport, verkeer en reizen
      Domein business, economie en financiën
      Tijd neologisme