dieselschandaal


dieselschandaal 1.0

Betekenis

wereldwijd schandaal dat ontstond toen bekend werd dat autofabrikant Volkswagen in sommige typen dieselauto's intelligente software, de zogeheten sjoemelsoftware, had ingebouwd, om de testresutaten van de verplichte milieutest te manipuleren, waardoor de schadelijke uitstoot (emissie) van de auto veel minder lijkt dan bij normaal gebruik; dielselgate

Het dieselschandaal…

is een schandaal

      Over het woord

      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2015
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud dieselschandaal die.sel.schan.daal
      Meervoud dieselschandalen die.sel.schan.da.len
      Verkleinvorm dieselschandaaltje die.sel.schan.daal.tje
      Aantal lettergrepen 4
      Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht onzijdig
      Lidwoord het
      Betekenisklasse abstractum
      Type samenstelling
      Linkerlid diesel
      Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
      Rechterlid schandaal
      Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
      Tussenklank geen

      Het woord in gebruik

      Volkswagen zet 6,5 miljard euro opzij voor het dieselschandaal waarmee de Duitse autobouwer kampt. Dat bedrag kan gedurende het onderzoek worden aangepast. Dat maakt Volkswagen dinsdag in een verklaring bekend.

      Nu.nl,

      Terwijl het nieuws bol staat van het dieselschandaal van Volkswagen staat Nils Wollny - hoofd digital business van Audi - op het podium van Eday 2015. Hier gaat het gelukkig niet over de duurzaamheidsleugens van Duitse makelij. Wollny vertelt de zaal over de belofte van zelfsturende auto's.

      http://www.emerce.nl/achtergrond/eday-2015-hoe-zelfsturende-autos-onze-levens-gaan-veranderen,

      Het dieselschandaal raakt Volkswagen nu ook in de boeken. De Duitse autofabrikant lijdt in het derde kwartaal, eindigend op 30 september, een brutoverlies van €3,5 mrd en duikt voor het eerst in twintig jaar in de rode cijfers. Maar toch is er bij de top van het bedrijf reden tot voorzichtig optimisme. Want de autoverkopen zijn in de afgelopen zes weken nauwelijks door het gesjoemel beïnvloed, meldde VW.

      http://fd.nl/economie-politiek/1124860/verlies-volkswagen-van-3-5-mrd-door-dieselschandaal,

      Dieselschandaal breidt zich uit naar andere merken. Het 'Abgasskandal' van de Duitse autofabrikant Volkswagen is donderdag weer groter geworden. De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt zegt dat de autofabrikant, net als in de VS, ook in Europa metingen manipuleerde. Verder blijkt volgens de Spaanse krant El Pais dat Volkswagen een half miljoen auto's van Seat uitrustte met de sjoemelsoftware die ervoor zorgt dat de diesels onterecht door milieutests komen en krijgt ook BMW een draai om de oren.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4148895/2015/09/24/Dieselschandaal-breidt-zich-uit-naar-andere-merken.dhtml,

      Het dieselschandaal is nog geen maand oud of Hollywood heeft al interesse in een film. De productiemaatschappij van Leonardo DiCaprio heeft samen met filmstudio Paramount de rechten gekocht van een nog niet verschenen boek over de Volkswagen-crisis. Dat meldt Reuters.

      http://nos.nl/artikel/2062817-dicaprio-maakt-hollywoodfilm-over-dieselschandaal-volkswagen.html,

      Domein transport, verkeer en reizen
      Domein business, economie en financiën
      Tijd neologisme