fitboy


fitboy 1.0

Betekenis

jongen of jongeman die zeer veel tijd besteedt aan fitness om een zo gespierd en afgetraind mogelijk lichaam te krijgen en die daartoe ook vaak een speciaal dieet volgt

Een fitboy…

is een jongen; is een persoon

  • [Omgeving] bevindt zich vaak in een sportschool
  • [Activiteit of handeling] besteedt zeer veel tijd aan fitness

    Hoofdsemagram: boy


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2015
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud fitboy fit.boy
    Meervoud fitboys fit.boys
    Aantal lettergrepen 2
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type samenstelling
    Linkerlid fit
    Linkerlidtype bijvoeglijk naamwoord
    Rechterlid boy
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem jongen; man
    Antoniem fitgirl

    Hoewel een sixpack en een lekker strak lichaam hoog op onze boy wishlist staat, hoeven we die fitboy niet daadwerkelijk aan onze arm te hebben. We know, vrouwen zijn logische wezens. Wanneer we heerlijke mannen met sixpack op Instagram voorbij zien komen, kwijlen we een eind weg. Toch zien we het niet echt zitten om deze hemelse hapjes te daten.

    https://www.ze.nl/artikel/207294-waarom-we-niet-willen-daten-met-een-fitboy,

    Fitboy Christiaan: eindelijk weer naar de sportschool. Sportfanaten hebben de dagen naar vandaag afgeteld. Sinds gisteren, woensdag 1 juli, mogen de sportscholen weer open. Fitboy Christiaan Warrink genoot gisterenmiddag nog van een stuk slagroomtaart, als traktatie van een jarige collega. Maar na zijn werkdag stapte hij, na lang wachten, de sportschool weer binnen om de coronakilo's en de slagroomtaart er af te trainen.

    https://www.apeldoorndirect.nl/stad/fitboy-christiaan-eindelijk-weer-naar-de-sportschool-20200702/,

    Door soort reuma verandert Julian (26) van fitboy in schaakfreak: nu wil hij Nijmegen aan 't schaken krijgen. Goede kop, sterk lichaam, toffe baan en fijne familie: Julian van Stee (26) had álles. Toch kreeg hij een burn-out. Het oude schaakbord van zijn overleden opa hielp hem zichzelf hervinden. Nu wil de 'fitboy' heel Nijmegen aan het schaken krijgen.

    https://www.ad.nl/nijmegen/door-soort-reuma-verandert-julian-26-van-fitboy-in-schaakfreak-nu-wil-hij-nijmegen-aan-t-schaken-krijgen~ac82819b/,

    Ze noemen zich fitboys. Steeds meer jonge mannen zijn niet uit de sportschool weg te slaan, met één doel voor ogen: het perfecte lichaam. Vetvrij, strak en vooral zo gespierd mogelijk. Maar perfectie heeft een prijskaartje. Wanneer wordt passie een verslaving?

    https://podcastluisteren.nl/ep/NRC-Vandaag-Een-dag-uit-het-leven-van-een-fitboy,

    met koppelwerkwoord


    • een fitboy worden

    Mijn zoon, hij is 17, is hard op weg om een fitboy te worden. En ik weet niet of ik daar heel blij mee moet zijn. Eerlijk is eerlijk, toen ik zag dat sporten hem uit zijn kamer en achter de playstation vandaan kreeg maakte ik een sprongetje. Dat kind ging weer iets dóen in plaats van apathisch naar dat scherm turen. Ik lapte zelfs enkele tientjes bij zodat hij een mooi sportoutfitje kon aanschaffen en zich, in ieder geval wat betreft kleding, kon meten met de rest van de jongens in de sportschool.

    https://www.tishiergeenhotel.nl/wat-als-je-zoon-alleen-maar-in-de-sportschool-hangt/,

    Domein sport en recreatie
    Tijd neologisme