fitgirl


fitgirl 1.0

Betekenis

meisje dat of (jonge) vrouw die zeer veel tijd besteedt aan fitness om een zo gespierd en afgetraind mogelijk lichaam te krijgen en hiernaast ook vaak een speciaal dieet volgt

Een fitgirl…

is een meisje; is een persoon

  • [Omgeving] bevindt zich vaak in een sportschool
  • [Activiteit of handeling] besteedt zeer veel tijd aan fitness

    Hoofdsemagram: girl


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud fitgirl fit.girl
    Meervoud fitgirls fit.girls
    Aantal lettergrepen 2
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Type samenstelling
    Linkerlid fit
    Linkerlidtype bijvoeglijk naamwoord
    Rechterlid girl
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem meisje; vrouw
    Antoniem fitboy

    Fitgirl is een ongelukkige naam voor de documentaire die NPO 3 dinsdagavond uitzond. Bij fitgirls denk je aan hippe vlogsters en Instagrammeisjes, niet aan opgepompte en uitgehongerde deelnemers van het NK bodyfitness voor vrouwen.

    https://www.parool.nl/columns-opinie/van-formaat-olifant-naar-kurkdroog-in-fitgirl~b2b15f4d/,

    Hoe hard mensen mij vast ook hebben uitgelachen, wat mijn vrienden of familie er ook van vonden, ook ik viel ten prooi aan de hype van de #fitgirls. En hoe cliché: ook ik hoorde in de lange lijst van fitgirls met een "probleem, een probleem dat hopelijk opgelost kon worden door me te storten op deze nieuwe levensstijl. Ik schrijf dit met een dubbel gevoel in mijn maag en ik durf zelfs niet aan mezelf te beloven dat ik niet morgen (of zelfs vanavond) weer op de bank zit met een kwarkje na een slopende 10km run. Maar het "fit" zijn knaagt. Sterker nog: mijn hoofd en lichaam smeken iedere dag om te stoppen, nog vaker dan ze schreeuwen om een workout of een gezonde maaltijd.

    https://www.proud2bme.nl/The_story_of.../Waarom_deze_Fitgirl_klaar_is_met_fitgirls,

    Wat betekent de term 'fitgirl' voor jou? "Ik denk dat er meerdere betekenissen kunnen zitten aan deze term en dat iedereen hier zijn of haar eigen kijk op heeft. Iedereen beoefent zijn of haar levensstijl qua voeding en sporten op een andere manier. Ik denk dat als je zelf bewust bezig bent met je eigen gezondheid maar nog steeds geniet, je goed bezig bent. Daar is geen maatstaf voor."

    https://gymjunkies.nl/10-fitgirl-vragen-aan-denisseenk/,

    met koppelwerkwoord


    • een fitgirl worden
    • een fitgirl zijn

    Geen doelloos tv-avondje, maar hardlopen in de motregen en daarna een yogalesje doen. Als je me tien jaar geleden verteld had dat ik mijn leven zó zou omgooien, had ik je vierkant uitgelachen. Fitgirl? Hou het simpel, hou het leuk! Ik ben misschien klein van stuk, maar ik heb altijd groot gedroomd. Met torenhoge verwachtingen, een gedetailleerd plan en een dosis discipline ga ik ermee aan de slag. Een fitgirl worden in dertig dagen? Here we go! Ik gooi mijn eetpatroon om en ga op jacht in de natuurwinkel.

    https://www.justbeyou.nl/fitgirl-hou-het-simpel-hou-het-leuk/

    Als ik de verhalen met 'hashtag' fitgirl door scroll, kom ik veel plaatjes over eten en sporten tegen. Gaat het hierom? Gezond eten en veel sporten? Ben je dan een fitgirl? Voor mij gaat het vooral om het gevoel. De balans tussen serieuze zaken zoals studie en werk. Maar daarnaast kunnen genieten van ontspanning zoals feestjes en netflix-marathons. De balans tussen gezond en gevarieerd eten maar ook met regelmaat kunnen genieten van een vette hap of borrel. Als ik me er maar fit bij voel.

    https://jipsanders.com/2016/02/23/wanneer-ben-je-eigenlijk-een-fitgirl/,

    Domein sport en recreatie
    Tijd neologisme