lippenstiftfeminisme


lippenstiftfeminisme 1.0

Betekenis

stroming binnen de derde feministische golf waarin feministische ideeën gecombineerd worden met traditionele ideeën van vrouwelijkheid en seksuele aantrekkingskracht; vorm van feminisme waarbij vrouwen ook hun vrouwelijkheid en seksuele aantrekkingskracht zouden inzetten om de positie van de vrouw te verbeteren

Lippenstiftfeminisme is een vorm van feminisme waarin vrouwen nadrukkelijk hun vrouwelijkheid en seksuele aantrekkingskracht zouden inzetten met de bedoeling de positie van de vrouw te verbeteren. Deze vorm van feminisme ligt zwaar onder vuur.

Lippenstiftfeminisme…

is feminisme

  • [Onstoffelijke inhoud] is een vorm van feminisme waarbij vrouwen nadrukkelijk hun vrouwelijkheid en seksuele aantrekkingskracht zouden inzetten met de bedoeling de positie van de vrouw te verbeteren

    Hoofdsemagram: feminisme


    Over het woord

    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2001
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal lipstick feminism
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (vorm) beyoncéfeminisme; draagzakfeminisme; stilettofeminisme
    Samenhangende woorden (betekenis) jarretelfilosofie
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud lippenstiftfeminisme lip.pen.stift.fe.mi.nis.me
    Niet-officiële variant lippenstift feminisme
    Aantal lettergrepen 7
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht onzijdig
    Lidwoord het
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid lippenstift
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid feminisme
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    De ene keer is ze vóór het lippenstiftfeminisme, de andere keer tegen. Op de ene pagina zijn de vrouwen uit Sex and the City haar heldinnen, op de andere had de serie beter 'Sexism in the City' kunnen heten.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/uberseksueel-vroegtijdig-doodverklaard~bfc8aab7/,

    Ik vermeld maar vast, dat naar aanleiding van dit boek, maar soms ook los daarvan, tegenwoordig juist door vrouwen geprotesteerd wordt tegen wat zij noemen de overmaat van bimbocultuur, lippenstiftfeminisme, jarretelfilosofie, plastische chirurgitis en paaldanserij, als strijdig met de echte emancipatie. Met deze ene zin heb ik nu de dimensie van de literaire kritiek besproken.

    https://herkauwer.wordpress.com/archief-2007/juni-2007/heleen-en-marlies-stout-of-spectatoriaal-2/,

    Een klein golfje kun je het wel noemen. Geen 'woman's film', 'chickflick' of vrouwenfilm, ook geen girlpower of lippenstiftfeminisme. Met feminisme heeft het sowieso allemaal welbewust weinig meer van doen, alleen maar heel verborgen en impliciet. De 'cinema van de bloeiende meisjes' zou misschien een mooie, onbevangen naam kunnen zijn. Niet dat de regisseuses zelf nog meisjes zijn, maar ze maken wel meisjesfilms die gaan over meisjes. Films die iets anders laten zien dan we gewend zijn.

    https://www.trouw.nl/home/de-films-van-de-bloeiende-meisjes~aabd568b/,

    Lippenstiftfeminisme eiste symbolen van vrouwelijke identiteit zoals make-up, suggestieve kleding, het hebben van een seksuele allure en krachtig je mening uiten. Mode werd gebruikt om uniekheid en persoonlijkheid te laten zien.

    https://stichting-nana.nl/2014/05/05/361/,

    Ally en haar vrouwelijke collega's doen aan wat ik 'lippenstift feminisme' zou willen noemen, dat wil zeggen: feminisme in een aantrekkelijke verpakking. Een feminisme dat mannen wil verleiden. Bovengenoemde oerfeministen oordelen daar harder over. Vrouwen die eruit zien als sexy Barbiepoppen en heel geëmancipeerde dingen roepen om daar vervolgens nerveus om te giechelen, zijn eerder voorbeelden van het 'do-me feminism', of wel, het neuk-me-feminisme, een feminisme waar mannen geil van worden.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2001/05/11/lippenstift-feminisme-7541510-a1343493,

    Houding sarcastisch
    Tijd neologisme