mermaidcore


mermaidcore 1.0

Betekenis

modestijl geïnspireerd op het uiterlijk van de zeemeermin uit de film The Little Mermaid

Mermaidcore…

is een modestijl; is een stijl

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een modestijl die geïnspireerd is op de zeemeermin uit de film The Little Mermaid, die een glanzende bandeautop draagt en een zeemeerminnenstaart, gecombineerd met subtiele make-up en een wetlookkapsel
  • [Betrokkene] wordt vooral gedragen of nagevolgd door vrouwen
  • [Medium] is een levensstijl die ook wel beschouwd wordt als een 'esthetiek', waarover veel content wordt gedeeld op sociale media

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2023
    Samenhangende woorden (betekenis) barbiecore; blokecore; cottagecore; normcore; seawitchcore; sirencore; tenniscore
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud mermaidcore mer.maid.core
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels, waarin het gevormd is uit mermaid en -core, dat waarschijnlijk verkort is uit hardcore.

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem modestijl

    Het is, zoals wetenschappers het hebben genoemd, Attention Deficit Fashion, mode voor de korte spanningsboog. Ik las de term deze week in een verhaal van het Amerikaanse modeblad Nylon, over hoe de ene -core steeds rapper wordt ingeruild voor de andere. Een trendcyclus duurt geen decennium meer, maar met een beetje geluk een jaar. Sociale media en alle hapsnapcontent die je er tegenkomt, hebben ervoor gezorgd dat we eerder afhaken en sneller behoefte hebben aan iets nieuws. Dus worden we van cottagecore naar mermaidcore gezogen, van blokecore naar gorpcore - je zou het hashtagmode kunnen noemen. De buzzy namen, makkelijk vindbaar voor algoritmen, zijn een belangrijk onderdeel van het succes. 'Koningin Máxima omarmt barbiecore-trend in VS', schreef Vogue toen onze koningin tijdens een werkbezoek een roze capejurk aanhad. Dat Máxima al een kwarteeuw bij allerlei gelegenheden roze draagt, is op zo'n moment van ondergeschikt belang; iedereen wil op het modewoord meeliften.

    de Volkskrant,

    Mermaidcore is een van de vele zogenoemde 'esthetieken' op TikTok. 'Esthetiek' is op sociale media een brede term die mode, hobby's en lifestyle omvat. Het gaat om consumeren, maar er hoort vaak ook een bepaalde stemming of politieke visie bij. Het achtervoegsel '-core' komt van hardcore en wordt gebruikt om trends op sociale media in te delen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/20/ik-ben-een-zeemeermin-en-sta-ergens-voor-a4170177,

    Stop de tijd, want er is een nieuwe trend gaande die heel gróót gaat worden. Tenminste, als het aan modehuizen én TikTok ligt. Na het zuurstokroze Barbiecore en het elitaire tenniscore, zijn we namelijk beland bij mermaidcore. Je hoort het goed, op de eerste zomerdagen van dit jaar gaan we ons kleden als godinnen uit de zee.

    https://www.harpersbazaar.com/nl/mode-juwelen/a40848993/mermaidcore-trend/,

    Domein textiel, kleding en uiterlijk
    Tijd neologisme