postcodediscriminatie


postcodediscriminatie 1.0

Betekenis

vorm van discriminatie op grond van het postcodegebied, de wijk of de buurt waar iemand woont, bijvoorbeeld door het weigeren van een hypotheek aan iemand wiens huis in een bepaalde, (vermeend) slechte, buurt staat; discriminatie van inwoners van probleemwijken waarbij de inwoners van die wijken anders behandeld worden dan inwoners van wijken uit andere postcodegebieden

Postcodediscriminatie is het discrimineren van mensen aan de hand van de wijk of buurt waar ze wonen, aan de hand van hun postcode dus. Dat gebeurt bijvoorbeeld door mensen die in een bepaalde buurt wonen geen hypotheek te verstrekken. Of door mensen die iets verkeerd doen zwaarder te straffen als zij uit een bepaalde buurt komen. Je behandelt mensen dus anders om waar ze wonen, terwijl je bij mensen die uit andere postcodegebieden komen, vooral als het om 'goede buurten' gaat, helemaal niet naar deze achtergrond kijkt.

Postcodediscriminatie…

is discriminatie

  • [Onstoffelijke inhoud] is discriminatie op grond van de wijk of buurt waar iemand woont

    Hoofdsemagram: discriminatie


    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003
    Samenhangende woorden (vorm) postcodegeneeskunde; postcoderacisme
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud postcodediscriminatie post.co.de.dis.cri.mi.na.tie
    Aantal lettergrepen 8
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid postcode
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid discriminatie
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem discriminatie
    Synoniem postcoderacisme

    'Postcodediscriminatie komt al jaren voor en het gebeurt nog steeds', zegt K., een makelaar die al 18 jaar in Den Haag actief is. Mulder daagt hem uit de schuldige banken te noemen. Geen denken aan, zegt K. Mulder: 'Zo blijven misstanden bestaan.' K. zegt dat hij niet alleen zijn eigen zaak op het spel zet, maar verantwoordelijk is voor nog dertig gezinnen.

    de Volkskrant,

    "Vijf of tien jaar geleden kon je op bepaalde postcodes echt geen hypotheek krijgen. Nu lukt het uiteindelijk wel, zij het niet bij alle banken. Je moet een stuk of vijf offertes vragen om er zeker van te zijn, dat tenminste één verstrekker ja zegt." Volgens de Haagse VVD-raadsleden Anne Mulder en Merdan Yagmur is het juist erger dan ooit. In 2003 sloegen ze alarm wegens 'postcodediscriminatie' in onder meer de Schilderswijk en de Transvaalbuurt. Inmiddels heeft het probleem zich uitgebreid naar het zuidwestelijke deel van de stad, stellen ze.

    https://www.trouw.nl/home/discriminatie-op-postcode-niet-bewezen~a46b49a4/,

    in voorzetselgroep


    • aan postcodediscriminatie doen
    • zich schuldig maken aan postcodediscriminatie

    Banken wijzen hypotheekaanvragen af, alleen omdat de huizen in een verkeerde wijk liggen. Die banken doen aan 'postcodediscriminatie'. Dit zeggen allochtone makelaars, die actief zijn in de achterstandswijken van grote steden.

    de Volkskrant,

    Op weg naar de laatste persoon die moet zeggen dat grote banken zich bij hypotheekverstrekking schuldig maken aan postcodediscriminatie, worden de Haagse VVD- raadsleden enigszins nerveus.

    de Volkskrant,

    Tijd neologisme