postcoderacisme


postcoderacisme 1.0

Betekenis

vorm van discriminatie of racisme op grond van het postcodegebied, de wijk of de buurt waar iemand woont, bijvoorbeeld door het weigeren van een hypotheek aan iemand wiens huis in een bepaalde, (vermeend) slechte, buurt staat of door het opleggen van een bepaalde (hogere) straf aan iemand die uit een bepaalde, (vermeend) slechte, buurt komt; discriminatie van inwoners van probleemwijken waarbij de inwoners van die wijken anders behandeld worden dan inwoners van wijken uit andere postcodegebieden

Postcoderacisme is het discrimineren van mensen aan de hand van de wijk of buurt waar ze wonen, aan de hand van hun postcode dus. Tunahan Kuzu, de voorman van de Nederlandse politieke partij DENK, gebruikte het woord in september 2018 bij de Algemene Beschouwingen als reactie op een plan van VVD-politicus Klaas Dijkhoff om overtredingen van de wet zwaarder te bestraffen als ze begaan worden in probleemwijken. Eigenlijk is het woord racisme hier niet helemaal op zijn plaats, omdat er niet per se een bepaald ras gediscrimineerd wordt. In het Nederlands worden meer van dat soort woorden gebruikt met dat eerste stukje postcode, bijvoorbeeld naast postcoderacisme ook postcodediscriminatie. Postcodediscriminatie werd in 2003 al gebruikt. Maar je hebt bijvoorbeeld ook postcodegeneeskunde en postcodezorg: dat is geneeskundige zorg die niet gelijk is voor alle patiënten, omdat de zorg afhankelijk is van de plaats of het postcodegebied waar de patiënt woont.

Postcoderacisme…

is discriminatie

   Over het woord

   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2018
   Bedenker Tunahan Kuzu, de voorman van de Nederlandse politieke partij DENK, gebruikte het woord in september 2018 bij de Algemene Beschouwingen als reactie op een plan van VVD-politicus Klaas Dijkhoff om overtredingen van de wet zwaarder te bestraffen als ze begaan worden in probleemwijken.
   Samenhangende woorden (vorm) postcodediscriminatie; postcodegeneeskunde
   Vorm Afbreking
   Enkelvoud postcoderacisme post.co.de.ra.cis.me
   Niet-officiële variant postcode-racisme
   Aantal lettergrepen 6
   Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
   Type zelfstandig naamwoord
   Naamtype soortnaam
   Geslacht onzijdig
   Lidwoord het
   Getal geen meervoud
   Betekenisklasse abstractum
   Type samenstelling
   Linkerlid postcode
   Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
   Rechterlid racisme
   Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
   Tussenklank geen

   Het woord in gebruik

   Hyperoniem racisme
   Synoniem postcodediscriminatie

   Maandag kwam in deze krant VVD'er Patrick van Schie aan het woord over het ideologisch gehalte van zijn partij. Van Schie, directeur van de aan de VVD gelieerde Teldersstichting, vond dat de VVD-fractie meer smoel mocht tonen in de Kamer. Ze hoefde niet trouw het coalitiestandpunt te vertegenwoordigen, Klaas Dijkhoff mocht best zeggen wat ze als liberalen eigenlijk wilden. En ziedaar: twee dagen later bepleitte Dijkhoff in het Algemeen Dagblad dat criminelen in probleemwijken dubbel zo hard bestraft moeten worden, en bracht zo de officieuze partij-ideologie van klassenjustitie, discriminatie en ordinaire treiterij aan het licht. De mij verder onsympathieke Denk-voorman Kuzu noemde het vlotjes postcoderacisme, en zo was het.

   https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/golem-a1626150,

   Het slotakkoord is voor Kuzu en Baudet. De eerste noemt Rutte de omgekeerde Robin Hood: 'Hij pakt geld van de armen en geeft het aan de rijken.' Wel is Kuzu blij dat Rutte 'het postcoderacisme van Klaas Dijkhoff heeft afgeserveerd'.

   https://instanews.persgroep.net/live/5ba4a9363324f60005b2d968?theme=vk&steps=5,

   Tijd neologisme