rainbowwashing


rainbowwashing 1.0

Betekenis

het zich zeer vriendelijk en tolerant voordoen ten aanzien van de regenbooggemeenschap, meestal als marketingstrategie om mee te liften op het succes van grote queerevenementen, bv. de Pride; het inzetten van de lhtbi-scene en regenbooggemeenschap als marketingmiddel

Rainbowwashing…

is een activiteit

  • [Betrokkene] heeft betrekking op de regenbooggemeenschap

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2018
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal rainbowwashing
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) pinkwashing; queerwashing
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud rainbowwashing rain.bow.wa.shing
    Aantal lettergrepen 4
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk, vrouwelijk of onzijdig
    Lidwoord het
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels, waarin het past in een rijtje nieuwe woorden op -washing die gevormd zijn naar analogie van whitewashing 'het witwassen'.

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Op het eerste gezicht lijkt het een teken van solidariteit dat mensen, bedrijven en merken zich in regenboogkleuren hullen. Maar de ontwikkeling is niet enkel positief, zo klinkt er de afgelopen jaren. Een groeiende groep critici twijfelt aan de authenticiteit van de steun. Commerciële organisaties zouden zich slechts een week per jaar uitgeven voor progressief en inclusief en na de pride-periode weinig concreets doen om de gemeenschap binnen en buiten de eigen muren te steunen. Er is zelfs een woord voor gemunt: pinkwashing. De term is een afgeleide van greenwashing en wordt ook wel rainbowwashing of regenboogkapitalisme genoemd. Pinkwashing wil zeggen dat bedrijven meeliften op het succes van de prideweek, het wordt gebruikt om hen de oren te wassen wanneer zij slechts veinzen zich in te zetten voor de emancipatie van lhbti+'ers.

    Trouw,

    Het Nederlands lijkt inmiddels niet meer te kunnen zonder het Engelse woorddeel washing, dat is afgeleid van whitewashing. Jaarlijks komen er wel een paar imagowitwas-samenstellingen bij. Zoals pinkwashing en rainbowwashing, die als pr-boodschap uitdragen: vanzelfsprekend steunen wij lhbtiq+'ers onvoorwaardelijk. Terwijl dan vaak blijkt dat die rugdekking van bedrijven zich niet vertaalt naar, bijvoorbeeld, financiële steun, maar vooral dient om de verkoopcijfers op te krikken.

    NRC,

    Is dat de modekleur van 2023? Dat wist ik niet. Ik kan je ook zo vijf foto's laten zien en claimen dat paars de modekleur is. Magazines moeten ook gewoon een rubriek vullen hè. Er hangt wel altijd iets in de lucht: we gaan felle kleuren dragen want we hebben zo lang binnen gezeten. Of de lipstickindex: hoe slechter het met je gaat, hoe meer lippenstift je draagt. Maar dit zijn geen dingen die ik mijn studenten wil leren. Die zet ik liever aan het denken over hoe je een merk in de markt zet zonder dat het greenwashing of rainbowwashing wordt. De modekleur van 2023, daar zit de industrie echt niet op te wachten.

    Het Parool,

    Toch vond ik het steeds raarder aanvoelen dat er bijvoorbeeld banken meevoeren tijdens Canal Pride en dat je vaak helemaal geen idee hebt of de opbrengsten van die regenboogonderbroek van een merk in eigen zak gestoken wordt, of dat het naar een goed doel gaat. Ik werd en wordt me steeds bewuster van de conflicterende plek die merken vaak innemen binnen maatschappelijke topics. Veel merken doen aan rainbow-washing.

    https://www.elle.com/nl/leven-liefde/a36812541/rainbow-washing-uitgelegd/,

    Domein seks, gender en relaties
    Tijd neologisme