red flag


red flag 1.0

Betekenis

'rode vlag'; waarschuwingssignaal dat iets er minder rooskleurig uitziet dan het lijkt, en dat vaak bestaat uit negatief gedrag; iets wat bij iemand alarmbellen doet afgaan; slecht (voor)teken
Het woord wordt in recente bronnen vaak gebruikt met betrekking tot prille relaties, maar kan ook op andere situaties van toepassing zijn.

Een red flag…

is een waarschuwingssignaal; is een signaal

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een waarschuwingssignaal; bestaat meestal uit bepaald negatief gedrag

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2009
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal red flag
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) breadcrumbing; ghosten; toxic
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud red flag red flag
    Meervoud red flags red flags
    Aantal lettergrepen 2
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Het Engelse red flag 'rode vlag' in zijn figuurlijke betekenis.

    Het woord in gebruik

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Je spreekt iemand aan op zijn/haar/diens app-gedrag en diegene reageert hierop met: 'Sorry, maar ik ben gewoon een slechte apper.' Dit is vaak wel echt een red flag. Als je gevoelens voor iemand hebt denk je veel aan diegene. Elk WhatsAppje dat binnenkomt valt op. Als iemand vier uur later reageert is dat natuurlijk oké, want hij of zij heeft ook een leven buiten jou. Alleen extreem laat reageren kan erop duiden dat je misschien niet zo belangrijk bent voor diegene als die ander voor jou is.

    https://www.linda.nl/meiden/meiden-selfcare/vijftien-red-flags-relaties/,

    Als ik merk dat iemand toch een staartje heeft van een ex, dan is dat toch wel echt een red flag voor mij. Het is een beetje een saved game van een ander verder spelen.

    Fok!,

    "Ze doen zich voor als arts en vertellen je dat ze je goedkoop een botoxbehandeling, borstvergroting of liposuctie kunnen geven, maar dan wel thuis of op een hotelkamer." Volgens hem moeten op zo'n moment gelijk alle alarmbellen afgaan. "Je moet direct denken: red flag. Operaties die niet in een kliniek worden uitgevoerd, raden we aan niet te doen." Bij twijfel kan een persoon contact opnemen met Despa. "Dan controleren wij of iemand bevoegd en gecertificeerd is om de behandeling uit te voeren. Hebben zij dit niet, dan kunnen wij de veiligheid niet garanderen."

    Amigoe,

    DSM telt ruim 4.000 werknemers in China, vrijwel allemaal Chinezen. Binnen het bedrijf zijn op verschillende plekken medewerkers lid van de vakbond, de 'labor union' en DSM overlegt actief met deze vakbond. Dat is "geen red flag", meent Schelling, hoewel hij helder is over de relatie tussen bond en de Communistische Partij.

    nrc.next,

    In dat opzicht kan het in therapie zijn dus net zo goed een red flag zijn als nog steeds thuis wonen op je 30e. Kijk dan naar de context.

    Fok!,

    Geen foto hebben is meestal een red flag. Waarom gaat iemand op een datingapp zonder foto.

    Fok!,

    Tijd neologisme