sportswashing


sportswashing 1.0

Betekenis

( Gezegd van instanties of landen)
het oppoetsen of als het ware witwassen van de eigen reputatie door middel van sport, bijvoorbeeld door als land een groot sportevenement te organiseren; imagoverbetering d.m.v. sport

Sportswashing…

witwasserij

  • [Activiteit of handeling] houdt bv. de organisatie van een belangrijk sportevenement in, of de sponsoring van een belangrijke sportclub
  • [Handelende persoon] wordt meestal toegepast door een land of een instantie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt bv. toegepast om de aandacht af te leiden van het feit dat de mensenrechten in een land niet goed worden nageleefd

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal sportswashing
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) artwashing; bluewashing; pinkwashing; queerwashing; whitewashing
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud sportswashing sports.wa.shing
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels, waarin het gevormd is naar analogie van whitewashing 'het witwassen'.

    Het woord in gebruik

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Het toernooi fungeerde twee weken lang als de ultieme marketingtool, waarbij geprobeerd werd de aandacht af te leiden van al het lelijks elders, dat tot aan de laatste persconferenties als leugens werd afgedaan. Het was sportswashing van olympisch formaat. De Winterspelen fungeerden twee weken lang als de ultieme marketingtool voor China.

    NRC,

    Net zoals andere dictatoriale regimes in het Midden-Oosten misbruikt Qatar de sport om het blazoen op te poetsen. Sportswashing heet dat. Tot meerdere eer en glorie van de staat en zijn leider. Door het uitgeven van miljarden oliedollars pronken ze met de perfecte organisatie van grote sportwedstrijden. Oliedollars waarmee ook de organisatie van het WK werd binnengehaald, door FIFA-bonzen om te kopen.

    Het Nieuwsblad,

    Tolerantie is onderdeel van de zorgvuldig opgebouwde façade waarachter een erg intolerant en expansief regime zich verstopt. Het Louvre in Abu Dhabi („See humanity in a new light") is ook deel van die façade – er kan toch niks mis zijn met een regering die een miljard dollar heeft betaald om zoveel cultuur te mogen herbergen! Net als de Formule 1 in Abu Dhabi en de miljardeninvestering in de Britse voetbalclub Manchester City. Sportswashing heet dat: The Guardian schreef beeldend dat Manchester City de wasserette is voor de reputatie van de Emiraten.

    NRC Handelsblad,

    Sportswashing: hoe een land zijn imago oppoetst met een golfclub. Een Formule 1-race of een voetbaltoernooi is een ideale manier om je land in de schijnwerpers te zetten - zonder dat iemand lastige vragen stelt over hoe het met de mensenrechten gesteld is. 'Rusland heeft jarenlang de kracht van sport goed begrepen', zegt een insider. Toch is niet altijd goed aan te wijzen wanneer iets sportswashing is of niet. [...] Bij sportswashing wordt sport gebruikt om de aandacht af te leiden van de mensenrechtensituatie in een land.

    https://fd.nl/politiek/1442453/sportswashing-hoe-een-land-zijn-imago-oppoetst-met-een-golfclub-jqk2caKBopkP,

    'De term sportswashing komt de afgelopen tien jaar steeds vaker voor', ziet Simon Chadwick, professor Euraziatische Sport aan de Emlyon Business School in Parijs. Zo plakten critici de term sportswashing op het WK in Qatar, de Formule 1 in Azerbeidzjan en de Olympische Spelen in China. Maar ook het Hongarije van de rechts-conservatieve Viktor Orbán werd ervan beschuldigd. Sinds Orbán in 2010 voor de tweede keer als premier aan de macht kwam, zouden er opvallend veel sportevenementen binnengehaald zijn.

    https://fd.nl/politiek/1442453/sportswashing-hoe-een-land-zijn-imago-oppoetst-met-een-golfclub-jqk2caKBopkP,

    De sportswashing van Qatar is goed hoorbaar in de officiële liedjes die het WK-gastland naar buiten brengt.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-sportswashing-van-qatar-is-goed-hoorbaar-in-de-officiele-liedjes-die-het-wk-gastland-naar-buiten-brengt~b5569f8a/,

    De Giro in Israël: sportswashing of alleen maar sport? Zondag start de derde rit van de Giro in Beer She'eva, op 40 kilometer van de Gaza-strook. Op die plek zijn de afgelopen maanden meer dan veertig demonstranten neergeschoten. Kun je daar vrolijk naast fietsen?

    De Standaard,

    Er is de laatste jaren veel aandacht voor greenwashing, het fenomeen waarbij organisaties zichzelf groener voordoen dan ze werkelijk zijn. Voor de eigen reputatie maken bedrijven zich evengoed schuldig aan het broertje van greenwashing: pinkwashing. Rondom de Pride Week veranderen bedrijven hun Instagram-avatar in een regenboogvlag of sponsoren ze een boot op de Canal Pride, terwijl ze de rest van het jaar geen begrip tonen voor de lhbtiq+-gemeenschap. Komende weken en maanden zullen we worden blootgesteld aan een ander fenomeen: sportswashing.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-sportswashing-van-qatar-is-goed-hoorbaar-in-de-officiele-liedjes-die-het-wk-gastland-naar-buiten-brengt~b5569f8a/,

    in voorzetselgroep


    • aan sportswashing doen

    Een land dat met de organisatie van een prestigieus sportevenement of met de aankoop of sponsoring van een gerenommeerde sportploeg het imago wil oppoetsen en wil verdoezelen dat er veel mis is wat betreft het naleven van de mensenrechten, doet aan sportswashing.

    https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/themas/sport-en-mensenrechten-2/saudi-arabie-en-sportswashing,

    Domein sport en recreatie
    Domein politiek en bestuur
    Domein recht en misdaad
    Tijd neologisme