barbecueschaamte


barbecueschaamte 1.0

Betekenis

schaamte die mensen voelen over het feit dat ze barbecueën, vooral omdat dit slecht voor het milieu en niet diervriendelijk zou zijn

Barbecueschaamte…

is schaamte; is een emotie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is schaamte die mensen voelen over het feit dat ze barbecueën
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt vooral gevoeld omdat barbecueën slecht is voor het milieu en niet diervriendelijk zou zijn

    Hoofdsemagram: schaamte


    Over het woord

    Vorm Afbreking
    Enkelvoud barbecueschaamte bar.be.cue.schaam.te
    Aantal lettergrepen 5
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid barbecueën
    Linkerlidtype werkwoord (stam)
    Rechterlid schaamte
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem schaamte

    Mensen die het milieu hoog in het vaandel hebben houden van dit soort houtskoolbriketten. De ingrediënten blijven namelijk ongebruikt, tenzij je ze hier inzet. Deze houtskoolbriketten worden namelijk gemaakt uit zaagsel. Dat zorgt voor een geweldige smaaksensatie door alle verschillende soorten houtsmaken die door je lijf gieren, en is ook nog eens ecologisch. Barbecueschaamte doet er hier absoluut niet toe. Start je vuurtje en barbecueën maar!

    https://www.tebi.nl/artikel/32390/hexagon-sawdust-briquettes-10kg.html

    En, voor ik het vergeet, ja er bestaat inderdaad ook al bezorgschaamte, barbecueschaamte, meer-dan-twee-kinderen-schaamte (ik schaamde me al bijna dood dat ik helemaal geen koters heb, dus dat scheelt dan weer), sproeischaamte en aircoschaamte. Als u het niet erg vindt, zet ik de verwarming even op 21 graden terwijl ik dit schrijf, want m'n huis is slecht geïsoleerd en we gaan natuurlijk niet in de kou zitten.

    https://www.demaasenwaler.nl/nieuws/column/40888/collectieve-milieuschaamte,

    Bregman stelt vier Wetten van Sociale Verandering voor, waarmee we ons eigen gedrag en dat van anderen kunnen bijsturen. Schaamte kan daarbij fungeren als breekijzer: als mensen zich ergens rot over voelen, kan dat een verandering stimuleren. Vliegschaamte, vleesschaamte en barbecueschaamte werken, juist omdát het vervelend voelt. Ongemak is de brandstof van vooruitgang, stelt Bregman.

    https://nl.linkedin.com/news/story/een-beter-milieu-begint-%C3%B3%C3%B3k-bij-jezelf-5336914/

    Zal barbecueschaamte, in navolging van vliegschaamte, ooit in gebruik raken? Schrijf het niet meteen af, die term heeft best wat potentie. Om te beginnen: al dat vlees. Terwijl vleesfans en veganisten elkaar in de haren vliegen, noemt een meerderheid van de Nederlanders zich allang flexitariër. Blijkbaar is (de wens tot) vleesminderen behoorlijk ingeburgerd. Maar op houtskool kiezen we toch vaak voor worsten of shaslicks.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/01/krijgen-we-nu-barbecueschaamte-a3965600?t=1643893591,

    Domein eten, drinken en genotmiddelen
    Domein emoties
    Domein natuur, milieu en energievoorziening
    Tijd neologisme