klimaatschaamte


klimaatschaamte 1.0

Betekenis

schaamte die mensen voelen over het feit dat ze gedrag vertonen dat schadelijk is voor het milieu of leidt tot klimaatverandering
Bezorgschaamte, doucheschaamte, kaasschaamte, vleesschaamte, vliegschaamte etc. zijn allemaal voorbeelden van klimaatschaamte.

Klimaatschaamte…

is schaamte; is een emotie

  • [Toepassingsgebied of bereik] is schaamte die mensen voelen over gedrag dat belastend is voor het milieu of leidt tot klimaatverandering
  • [Voorbeeld of specimen] wordt bv. gevoeld over het eten van vlees en kaas, autorijden, lang douchen en vliegen

    Hoofdsemagram: schaamte


    Over het woord

    Vorm Afbreking
    Enkelvoud klimaatschaamte kli.maat.schaam.te
    Aantal lettergrepen 4
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid klimaat
    Linkerlidtype zelfstandig naamwoord
    Rechterlid schaamte
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Hyperoniem schaamte
    Synoniem milieuschaamte

    Afkeurende opmerkingen op social media bij een vakantiekiekje uit Spanje of verwijtende blikken van collega's als je vertelt dat je naar de camping gaat in Zuid-Frankrijk. Naast vlieg-, vlees- of klimaatschaamte zijn er nu ook eerste tekenen van vakantieschaamte. De reacties die de familie Olde Kalter en de 87-jarige Olga Wallroth kregen op hun vakantieplannen waren niet mals.

    https://podcastluisteren.nl/ep/Over-hoop-Kritiek-op-coronavakantie-87-jarige,

    Klimaatschaamte in de muziekindustrie: naar deze milieuvriendelijke artiesten luister je zonder schuldgevoel. In de muziekindustrie slaat klimaatschaamte toe. Steeds meer artiesten en festivals zetten zich in voor duurzaam muziek luisteren: van gratis kaartjes voor klimaatactivisten tot gerecycled drinkwater van de urine van bezoekers.

    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/klimaatschaamte-in-de-muziekindustrie-naar-deze-milieuvriendelijke-artiesten-luister-je-zonder-schu/,

    als subject bij een werkwoord


    • bestaan
    • toeslaan

    Zijn jongeren van nu gelukkiger doordat de hele wereld letterlijk bereikbaar is? Of hadden we in 2000 een relaxter leven, toen de telefoon niet in onze hand brandde, klimaatschaamte niet bestond en aanslagen in het Westen nog iets spannends uit films was?

    https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191220_00138245,

    In de muziekindustrie slaat klimaatschaamte toe. Steeds meer artiesten en festivals zetten zich in voor duurzaam muziek luisteren: van gratis kaartjes voor klimaatactivisten tot gerecycled drinkwater van de urine van bezoekers.

    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/klimaatschaamte-in-de-muziekindustrie-naar-deze-milieuvriendelijke-artiesten-luister-je-zonder-schu/,

    als object bij een werkwoord


    • klimaatschaamte ervaren

    Ervaar jij wel eens "klimaatschaamte", bijvoorbeeld bij het eten van een lap vlees, het boeken van een exotische vliegreis of bij het kopen van een bos bloemen?

    https://nl.quora.com/Ervaar-jij-wel-eens-klimaatschaamte-bijvoorbeeld-bij-het-eten-van-een-lap-vlees-het-boeken-van-een-exotische-vliegreis-of-bij-het-kopen-van-een-bos-bloemen

    met adjectief ervoor


    • de nieuwste klimaatschaamte

    Heb je al gehoord over de nieuwste klimaatschaamte? Nee? Oké. Na vliegen, vlees eten, koken op gas, kinderen verwekken en rijden in een auto op benzine of – foei! – diesel, is het nu de beurt aan bloemen. Ja echt, je leest het goed. Milieu Centraal lanceerde donderdag namelijk de Nederlandse bloemenkalender en daarin staat dat je met goed fatsoen alleen nog maar aan kunt komen zetten met tulpen, narcissen en lelies, als je zondag naar je moeder gaat. Voor alle andere bloemensoorten geldt code rood en moet je je schamen: 'bloemenschaamte'.

    https://franska.nl/zeg-het-met-bloemen-die-woorden-kun-je-voortaan-beter-inslikken/,

    in voorzetselgroep


    • last hebben van klimaatschaamte

    Dit jaar is het klimaat, meer dan ooit, een hot issue waar niemand meer omheen kan. Ook Linda de Mol heeft geregeld last van klimaatschaamte, zo vertelt ze in 'Ladies Night'.

    https://www.linda.nl/nieuws/media-entertainment/linda-de-mol-ladies-night-klimaatschaamte/?page=40,

    Domein emoties
    Domein natuur, milieu en energievoorziening
    Tijd neologisme