greenflation


greenflation 1.0

Betekenis

inflatie als gevolg van de energietransitie, de overgang naar duurzame energiebronnen, die zorgt voor grote prijsstijgingen op het gebied van energie en grondstoffen en daarmee op vrijwel alle gebied

Greenflation…

is inflatie; is een waardevermindering; is een vermindering

      Over het woord

      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2022
      Brontaal Amerikaans-Engels
      Vorm in brontaal greenflation
      Betekenis in brontaal idem
      Bedenker Bloomberg-journalist Javier Blas
      Bijzonderheden Toen econome Isabel Schnabel, een invloedrijk directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), begin januari 2022 waarschuwde voor langdurige inflatie als gevolg van de energietransitie, muntte journalist Javier Bas op de Amerikaanse nieuwssite bloomberg.com naar aanleiding daarvan de term greenflation: green inflation. We komen die term in Vlaamse en Nederlandse media niet alleen onvertaald tegen, maar ook in de voor de hand liggende leenvertaling groenflatie, of groene inflatie.
      Neologisme van de week 28 februari 2022
      Samenhangende woorden (vorm) agflatie; gasflatie; groenflatie; krimpflatie; laagflatie; nulflatie; slumpflatie; stagflatie
      Samenhangende woorden (betekenis) energiearmoede
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud greenflation green.fla.ti.on
      Niet-officiële variant greenflatie
      Aantal lettergrepen 3
      Hoofdklemtoon 2de lettergreep
      Uitspraakwijze Engels
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord de
      Getal geen meervoud
      Betekenisklasse abstractum
      Type in brontaal geleed
      Toelichting Het (Amerikaans-)Engelse greenflation is een samentrekking van green inflation 'groene inflatie'.

      Het woord in gebruik

      Hyperoniem inflatie
      Synoniem groene inflatie; groenflatie

      In Canada kennen ze JustinFlation, naar de voornaam van de premier. En nu is er ook greenflation. Het woord dook hier en daar al op, maar kende de afgelopen week een zekere opstoot in populariteit door een toespraak van ECB-directeur Isabel Schnabel. ING-econoom Peter Vanden Houte heeft greenflation al genomineerd als woord van 2022, 2023 en 2024. Hij denkt, net als Schnabel, dat we nog lange tijd rekening zullen moeten houden met stijgende prijzen als gevolg van de strijd tegen de klimaatverandering. Want dat is waar greenflation op neerkomt: de vergroening van de economie verhoogt de prijs van energie, grondstoffen en daardoor dus van bijna alles.

      De Standaard,

      Greenflation draagt natuurlijk een semantisch gevaar, en volgen sommigen zelfs een 'subversief potentieel', in zich. Als hoge prijzen via dat woord permanent in verband worden gebracht met de vergroening van de economie, zou dat het draagvlak weleens kunnen aantasten. Een woordcombinatie als Green Deal klinkt goed, maar greenflation komt een stuk minder sympathiek over.

      De Standaard,

      "De mensen moeten weten dat veel van hun energiefactuur groen beleid is. De Europese Centrale Bank noemt dit greenflation, groene inflatie." Het was N-VA-voorzitter Bart De Wever die onlangs het woord plots liet vallen. Maar klopt het dat de klimaattransitie ons leven duurder maakt?

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220221_93816448,

      Het woord van het jaar 2021 was 'knaldrang'. Voor dat van 2022 is het nog even wachten, maar er is al een kandidaat die veel kans maakt: 'Greenflation' of, in het Nederlands, 'Groenflatie'. We kennen al het woord 'inflatie', dat aanduidt dat alles duurder wordt en 'deflatie', dat het tegenovergestelde betekent. Greenflation – ik hou me aan het Engelse woord dat beter klinkt, ook t.o.v. bv de Green Deal van Timmerfrans – betekent dat door de vergroening, die ons wordt opgedrongen, de prijs verhoogt van o.m. energie en grondstoffen en dus van bijna alles.

      https://blog.seniorennet.be/guvaal/archief.php?ID=2457575,

      Greenflation, 't is een woord waar je wel een stukje uitleg bij nodig hebt. [...]. Het is correct dat de Europese Centrale Bank (ECB) er iets mee te maken heeft, zoals De Wever stelt, maar het was eigenlijk nieuwsmerk Bloomberg dat het ook effectief zo noemde. Binnen de ECB is het besef beginnen te ontstaan dat de klimaattransitie ook wel geld kost en tot een stijging van de levensduurte kan leiden. Het zit namelijk zo: omdat de transitie de komende jaren vrij snel moet gebeuren – denk aan hoe snel het bedrijfswagenpark in ons land vergroend wordt – ontstaan er ook problemen met die transitie.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220221_93816448?&articlehash=aovTmChKuxwQm0gOg4%2B7aO9OTdFZNc7nv8F816kasBrlFCpHDkc%2F41sJjBXu%2BsAGuH1XYG2BHL2Xq5elydo7%2BA%2Bvq5MmYgK6TlEyVB2jWWM25TTK4GPNQfimrS1ueCbcHBmV%2B29TG49AXLo%2FGSEhvw%2FjVC2AIJR8xVMpfDFJXTXiXGU%2FKj7tqPwme4wx0p2HQzKt7blvxiLQ0XCr4tMBVM3hVCfMKkmTJopggh0nRL6rtmWMqXWMjDUmVkNSYFrJ5s1oJ0p0MTbB99y03%2FoWGHTfuAK0MwsK3CblIVJdD7YxjgKfVeSQP7jy9tQmodi0JZoGxOoO9pAq8swytZhRhg%3D%3D,

      met substantief ervoor


      • het woord greenflation

      Schnabel gebruikte het woord greenflation niet, maar de invloedrijke Bloomberg-journalist Javier Blas wel, toen hij aan haar speech een veel gedeeld opiniestuk wijdde. 'Als je het aanbod beperkt en de vraag niet laat zakken, dan gaat de prijs omhoog', stelde hij droogjes vast.

      De Standaard,

      met aanwijzend voornaamwoord


      • die greenflation

      Mijn verwachting is dat die greenflation een tijdelijk fenomeen is. Een kwestie van het aanpassen van de aanvoerketens op de veranderende vraag van oude technologieën naar klimaatvriendelijke alternatieven.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220221_93816448?&articlehash=aovTmChKuxwQm0gOg4%2B7aO9OTdFZNc7nv8F816kasBrlFCpHDkc%2F41sJjBXu%2BsAGuH1XYG2BHL2Xq5elydo7%2BA%2Bvq5MmYgK6TlEyVB2jWWM25TTK4GPNQfimrS1ueCbcHBmV%2B29TG49AXLo%2FGSEhvw%2FjVC2AIJR8xVMpfDFJXTXiXGU%2FKj7tqPwme4wx0p2HQzKt7blvxiLQ0XCr4tMBVM3hVCfMKkmTJopggh0nRL6rtmWMqXWMjDUmVkNSYFrJ5s1oJ0p0MTbB99y03%2FoWGHTfuAK0MwsK3CblIVJdD7YxjgKfVeSQP7jy9tQmodi0JZoGxOoO9pAq8swytZhRhg%3D%3D,

      Domein natuur, milieu en energievoorziening
      Domein business, economie en financiën
      Tijd neologisme