groenflatie


groenflatie 1.0

Betekenis

inflatie als gevolg van de energietransitie, de overgang naar duurzame energiebronnen, die zorgt voor grote prijsstijgingen op het gebied van energie en grondstoffen en daarmee op vrijwel alle gebied

Groenflatie…

is inflatie; is een waardevermindering; is een vermindering

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt enorme prijsstijgingen in op het gebied van energie en grondstoffen en daarmee op vrijwel alle gebied
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door de energietransitie, die o.a. betekent dat er steeds minder geïnvesteerd wordt in fossiele brandstoffen, terwijl er nog niet voldoende hernieuwbare energiebronnen zijn om aan de energievraag te voldoen
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot financiële problemen voor overheden, bedrijven en burgers

    Over het woord

    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2022
    Brontaal Amerikaans-Engels
    Vorm in brontaal greenflation
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Toen econome Isabel Schnabel, een invloedrijk directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), begin januari 2022 waarschuwde voor langdurige inflatie als gevolg van de energietransitie, muntte journalist Javier Bas van de Amerikaanse nieuwssite bloomberg.com naar aanleiding daarvan de term greenflation: green inflation. We komen in Vlaamse en Nederlandse media de term greenflation onvertaald tegen, maar ook in de voor de hand liggende leenvertaling groenflatie, een samentrekking van groene inflatie. Die verbinding kwam al in 2021 voor.
    Neologisme van de week 28 februari 2022
    Samenhangende woorden (vorm) agflatie; gasflatie; krimpflatie; laagflatie; nulflatie; slumpflatie; stagflatie
    Samenhangende woorden (betekenis) energiearmoede
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud groenflatie groen.fla.tie
    Niet-officiële variant greenflatie
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 2de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type samenstelling
    Linkerlid groen
    Linkerlidtype bijvoeglijk naamwoord
    Rechterlid -flatie
    Rechterlidtype splinter
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Hyperoniem inflatie
    Synoniem greenflation; groene inflatie

    De explosie van de elektriciteits- en gasprijzen is grotendeels een gevolg van het Europese klimaat- en energiebeleid. De gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf zijn desastreus. Groen beleid drijft ook de inflatie op: groenflatie. [...]. De belangrijkste oorzaak van de energieprijsexplosie is de groene politiek in Europa en Duitsland. De media hebben intussen de kwestie van de exploderende elektriciteits- en gasprijzen opgepikt. Het wordt steeds duidelijker hoe dramatisch de prijsstijging is voor de particuliere huishoudens, maar vooral voor het midden- en kleinbedrijf.

    https://www.climategate.nl/2022/02/energieprijzen-exploderen-door-groenflatie/,

    Groenflatie: de 'groene' energietransitie zal ons nóg meer gaan kosten. Het Europese plan om gas en kernenergie als 'groen' te bestempelen ligt langs alle kanten onder vuur. Onder andere Duitsland vindt het niet kunnen dat kernenergie als groen beschouwd wordt, en gas in de categorie 'hernieuwbare bronnen' steken is al helemaal absurd. Het gekibbel en getreuzel van de Europese politici heeft één belangrijk gevolg voor ons allemaal: het zal hoogstwaarschijnlijk voor nóg verdere prijsstijgingen zorgen.

    https://pnws.be/groenflatie-de-groene-energietransitie-zal-ons-nog-meer-gaan-kosten/,

    Thx vivaldi. De huidige inflatie is een 'groenflatie'.

    https://headtopics.com/be/inflatie-op-hoogste-peil-in-39-jaar-23724248,

    Het woord van het jaar 2021 was 'knaldrang'. Voor dat van 2022 is het nog even wachten, maar er is al een kandidaat die veel kans maakt: 'Greenflation' of, in het Nederlands, 'Groenflatie'. We kennen al het woord 'inflatie', dat aanduidt dat alles duurder wordt en 'deflatie', dat het tegenovergestelde betekent. Greenflation – ik hou me aan het Engelse woord dat beter klinkt, ook t.o.v. bv de Green Deal van Timmerfrans – betekent dat door de vergroening, die ons wordt opgedrongen, de prijs verhoogt van o.m. energie en grondstoffen en dus van bijna alles.

    https://blog.seniorennet.be/guvaal/archief.php?ID=2457575,

    Groenflatie is een nieuwe term die pijn zal doen. De groene transformatie zal tot verstoringen en hogere prijzen voor energie leiden. Dit zal doorwerken in huishoudens en bedrijven op een manier die we al lang niet meer hebben gezien.

    https://www.mijnkapitaal.be/beleggingen/beleggingsstrategie/groenflatie-is-een-nieuwe-term-die-pijn-zal-doen/,

    Domein natuur, milieu en energievoorziening
    Domein business, economie en financiën
    Tijd neologisme