healthwashing


healthwashing 1.0

Betekenis

het als gezond presenteren van bepaalde producten en diensten terwijl die dat in werkelijkheid helemaal niet zijn

Healthwashing…

is een activiteit

  • [Handelende persoon] wordt vooral gedaan door producenten van voedingsmiddelen
  • [Toepassingsgebied of bereik] is het als gezond presenteren van bepaalde producten en diensten terwijl die dat in werkelijkheid helemaal niet zijn

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal healthwashing
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) greenwashing; pinkwashing; screenwashing; wokewashing
    Vorm Afbreking
    Niet-officiële variant health washing
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Uit het Engels, waarin het mogelijk gevormd is naar analogie van whitewashing 'het witwassen' en andere woorden op -washing, bijvoorbeeld pinkwashing.

    Het woord in gebruik

    Overige woordfamilieleden


    Een groene A is supergezond, een rode E heel slecht. Die score wordt berekend via een ingewikkeld algoritme, maar het komt erop neer dat gezonde ingrediënten punten krijgen en ongezonde strafpunten. Na wat optellen en aftrekken krijg je dan een score. Nu blijkt dat lang niet altijd het gewenste resultaat op te leveren. Producten die door het Voedingscentrum worden aanbevolen, krijgen opeens een lage score en voedsel dat buiten de schijf van vijf valt kan opeens een A krijgen. Ook hier ligt healthwashing op de loer. Als een producent het algoritme begrijpt, kan hij zijn receptuur zo veranderen dat hij een hogere score krijgt. Bijvoorbeeld door (voor het product overbodige) vitamines en vezels toe te voegen.

    de Volkskrant,

    'Organisch' betekent in het Nederlands echt iets anders dan het Engelse 'organic' en heeft niks te maken met duurzaam. Fabrikanten benadrukken soms één groen aspect van een verder niet zo duurzaam product, zoals reinigingsmiddelen waarvan de verpakkingen '10% lichter' zijn. Of een bedrijf vijzelt zijn imago op door één duurzaam product in het assortiment op te nemen, zoals een groot energiebedrijf dat een 'groene stroom'-product heeft en intussen kolencentrales bouwt. Ook 'gezond' en 'ambachtelijk' worden in de strijd gegooid. Je wordt nog steeds dik van biologische chips: bijna 'healthwashing'.

    de Volkskrant,

    Genieten van snoep en lekker snacks? Daar is natuurlijk niks mis mee. Wel is het fijn om te weten of een product daadwerkelijk zo gezond is als het lijkt. Al helemaal wanneer je bewust voor een gezond product wil gaan. Hoe veel gezondheidsclaims een product ook heeft, check altijd de hele ingrediëntenlijst en voedingswaarde. Healthwashing? Daar trap jij echt niet meer in!

    https://www.womenshealthmag.com/nl/gezondheid/a44036931/healthwashing-trap-niet-in-misleidende-gezondheidsclaims/,

    Domein eten, drinken en genotmiddelen
    Tijd neologisme