mansplaining


mansplaining 1.0

Betekenis

verschijnsel dat een man iets op een neerbuigende, bevoogdende manier uitlegt aan een vrouw

Mansplaining…

is een verschijnsel; is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een bevoogdende, vaak ook neerbuigende manier van uitleggen
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door mannen
  • [Ondervinder] is gericht op vrouwen

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2013
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal mansplaining
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden Het woord mansplaining is opgekomen na publicatie van het essay 'Men Explain Things to Me: Facts Didn't Get in Their Way' (2008) van de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit. Solnit introduceerde het woord niet zelf in dit essay, maar het woord dook na het verschijnen van dit essay wel veelvuldig op in de media.
    Samenhangende woorden (vorm) blacksplaining; mansplainen; mansplainer; westsplaining; westsplaining; whitesplaining
    Samenhangende woorden (betekenis) manbashing; manbreathing; mancoughing; maneating; manfarting; manlaughing; mannoloog; mansneezing; manspreading; manstaring; mantalking; manterrupting
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud mansplaining man.splai.ning
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Overgenomen uit het Engels waarin het een mixwoord is van man en een informele en verkorte vorm van explaining.

    Het woord in gebruik

    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Hyperoniem verschijnsel

    Zes jaar geleden publiceerde ze het, inclusief het hilarische essay dat haar doorbraak betekende. Ze beschrijft daarin hoe een man haar neerbuigend onderhoudt over 'een heel belangrijk boek'. Minutenlang rammelt hij door, dat hij het over een boek van háár heeft, hoort hij niet. Het was voor het eerst dat iemand aandacht besteedde aan onder de voet gepraat worden door een windbuil die denkt dat hij dat kan doen omdat hij man is en belangrijk (volgens hemzelf). Inderdaad, zo'n monoloog heet 'mansplaining', voor een Nederlandse equivalent kan gedacht worden aan 'mannoloog'. Zeven boeken later, komt Solnit met Recollections of My Non-Existence, een soort memoires.

    NRC Next,

    Trouwens, onderwerpen als auto's, de buitenspelregel bij voetbal, de technische specs van de nieuwste carbonracefiets en hoe je deeg, maden of Real Action Supersoft Kunstaas op de haak zet als je gaat vliegvissen, krijgen ze van je cadeau. Echt, laat kletsen! Wat is jouw tactiek om je te wapenen tegen mansplaining?

    https://www.mynd.nu/16-momenten-waarop-je-ten-prooi-valt-aan-mansplaining-en-wat-dat-is/

    In komedie Kisses for My President (1964) brengt de verkiezing van president Leslie Harrison McCloud (Polly Bergen) haar familieleven in de gevarenzone. Natuurlijk krijgt ze te maken met misogyne senatoren en mansplaining.

    NRC Next,

    met adjectief ervoor


    • ouderwetse mansplaining

    Als PR ter bevordering van de boekenverkoop is er een aantal filmpjes op YouTube gezet. In één ervan werpt Engelen zijn 'nieuw licht' op het begrip 'mansplaining'. Daarbij ontgaat het hem volledig dat hij in feite het mansplainen aan het mansplainen is.

    https://www.dorudi.nl/nieuwe-hoofd-van-het-patriarchaat/,

    Wat bijzonder opmerkelijk is, is Engelens keuze voor de ondertitel: Nieuw Licht op het feminisme. Laten we hier heel even bij stilstaan. Hij — een witte mannelijke heteroseksuele hoogleraar — laat dus zijn 'nieuw licht' schijnen op 'hét feminisme'. Dit is niets anders dan ouderwetse mansplaining.

    https://www.dorudi.nl/nieuwe-hoofd-van-het-patriarchaat/,

    met substantief ervoor


    • het begrip mansplaining
    • een sterk staaltje mansplaining

    Een sterk staaltje mansplaining (mannen die vrouwen op een denigrerende toon 'de wereld' uitleggen), dat stuk van Colin van Heezik (19/10). "Nu wil ik eerst even helder krijgen wat seksisme is", zo leidt hij zijn analyse in. Vervolgens legt hij uit waarom de ophef over 'kleedkamertaal' overdreven is. Vrouwen doen het zelf ook en eigenlijk vinden ze dat overheersende ook wel prettig – toch? Mannen kunnen bovendien niets aan hun smerige praat doen: ze worden gedreven door oerinstincten. Los van het gegeven dat het vergoelijken van seksuele agressie op basis van hun driften beledigend is voor mannen, is deze boodschap allesbehalve onschuldig.

    NRC Next,

    Tijd neologisme