snowflake


snowflake 1.0

Betekenis

iemand die wordt gezien als overgevoelig, snel gekrenkt en overmatig politiek-correct; sneeuwvlokje

Een snowflake…

is een persoon

  • [Leeftijd] behoort vaak tot de generatie die rond 2010 volwassen werd; is vaak een millennial
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is overgevoelig; voelt zich snel gekwetst of van slag; is vaak links en progressief; is vaak zeer politiek-correct

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2016
    Brontaal Amerikaans-Engels
    Vorm in brontaal snowflake
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden De term komt oorspronkelijk uit het boek Fight Club (1996), waarin iemand zegt: "You are not special. You are not a beautiful and unique snowflake." Trump werd ook al president Snowflake genoemd.
    Samenhangende woorden (betekenis) deugbrigade; deuger; deugneus; gutmensch; millennial; policor; wokie
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud snowflake snow.flake
    Meervoud snowflakes snow.flakes
    Verkleinvorm snowflakeje snow.flake.je
    Aantal lettergrepen 2
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Uitspraakwijze Engels
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse persoonsnaam
    Type in brontaal geleed
    Toelichting De Engelse samenstelling is gevormd uit snow 'sneeuw' en flake 'vlok'.

    Het woord in gebruik

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Hyperoniem persoon
    Synoniem sneeuwvlok; sneeuwvlokje; watje

    Je kunt bovendien inmiddels wel een studentenkamer van formaat behangen met de exposés over of deze generatie nu wel/niet narcistischer, luier, labieler of smartphoneverslaafder is. Die komen grofweg in twee smaken: cultuurkritieken over de overgevoelige snowflakes – een term die de moderne taal insloop via Chuck Palahniuks roman Fight Club – en handleidingen over hoe op de werkvloer om te gaan met generation me. Slotsom is doorgaans dat millennials bovenal vreselijk irritant zijn.

    nrc.next,

    Ik snap niet zo goed waarom je per se wil dat gevoelens van spijt onder het tapijt worden geveegd alleen maar omdat een of andere snowflake dat fijner vindt. Omdat jij niet geconfronteerd wilt worden met de ervaringen van andere mensen moeten die mensen zelf beter leren incasseren?

    Fok!,

    Termen als 'pedo' en 'groomer' zijn geëvolueerd tot alledaagse scheldwoorden voor iedereen die aan de verkeerde kant van het politieke spectrum staat, in de traditie van 'deuger', 'snowflake' of 'zitplasser'.

    de Volkskrant,

    Pubers van tegenwoordig zijn ziekelijk gebrainwasht. Óf het zijn tere sneeuwvlokjes of het zijn doorgewinterde kutcrimineeltjes die zich bezigen met drillrap.

    Fok!,

    @Harrie kan jij deze sneeuwvlokjes uitleggen wat humor is.

    Fok!,

    Het is tegenwoordig een krachtterm van jewelste: snowflake. Bijvoorbeeld te gebruiken op de volgende manieren: 'Snowflake, ga van mijn timeline!' Of: 'Ga huilen in je safe space, snowflake!' De term wordt vooral online gebezigd door mensen die vinden dat anderen te soft zijn, en veel te snel beledigd.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/cultuurtip-sneeuwvlokjesgeneratie~b98ab004/,

    Het Engelse woordenboek werd uitgebreid met 1100 nieuwe woorden of uitdrukkingen. [...]. 'Snowflake' bijvoorbeeld is nu ook een term voor iemand die heel gevoelig is, snel op zijn of haar tenen getrapt, of voor iemand die denkt dat hij of zij specialer is dan iemand anders. De term 'snowflake' komt oorspronkelijk uit het boek Fight Club (1996) waarop het alter ego van de hoofdpersoon op een gegeven moment zegt: 'You are not special. You are not a beautiful and unique snowflake.' Trump werd ook al president Snowflake genoemd.

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20180202_03335450,

    met substantief ervoor


    • (de) generatie snowflake
    • een generatie snowflakes

    Schrijnend leed op de arbeidsmarkt: kinders met een vakantiebaan zijn volgens de FNV zo gestrest als een plofkip in een megastal. Hard werken voor weinig euro's om nog een festivalkaartje, Pokémon Go-capable smartphone of een nieuw dekentje voor de verzorgpony te kunnen kopen is namelijk megakwetsend voor de generatie snowflake.

    https://www.geenstijl.nl/search/?keyword=scholier&page=6,

    Millennials, Gen Z, curlingkinderen… Om de zoveel tijd duikt er een nieuw buzzwoord op. Herken jij jezelf in de beschrijving van 'generatie snowflake'? Geen zorgen – dit kun je eraan doen. De millennials hebben (onterecht) geen beste reputatie op de werkvloer en ook de generatie geboren na het jaar 2000 krijgt veel kritiek. De zogenaamde 'snowflakes' (of sneeuwvlokjes) zouden een bende watjes zijn, allesbehalve weerbaar of robuust. Niet echt een titel om trots mee te koop te lopen… al bekennen veel starters stiekem dat ze zich er wel in herkennen. Je weet wel: onervaren maakt onzeker. Ben jij in bepaalde opzichten een snowflake? No judgement – dit kun je eraan doen.

    https://www.tempo-team.be/nl/kandidaten/blog-teamwork/detail/s/news/4e01a6ca-cee3-4991-9590-2f3c6e2bb23b/Generatie-snowflake?-Welnee!

    Waarom we een generatie snowflakes hebben ... Huilen als iemand iets gemeens zegt, eisen dat anderen daartegen in actie komen, verwachten dat je het recht hebt je gevoelens niet gekrenkt te krijgen. De generatie millennials, doorgaans geboren rond en na 1995, is er een die relatief onzelfstandig is, niet erg sterk in het leven staat en maar moeilijk met tegenslagen om weet te gaan.

    https://frontpage.fok.nl/weblog/807200/1/1/50/waarom-we-een-generatie-snowflakes-hebben.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de zogenaamde snowflakes of sneeuwvlokjes

    De zogenaamde 'snowflakes' (of sneeuwvlokjes) zouden een bende watjes zijn, allesbehalve weerbaar of robuust. [...]. Ben jij in bepaalde opzichten een snowflake? No judgement – dit kun je eraan doen.

    https://www.tempo-team.be/nl/kandidaten/blog-teamwork/detail/s/news/4e01a6ca-cee3-4991-9590-2f3c6e2bb23b/Generatie-snowflake?-Welnee!

    Houding beledigend
    Tijd neologisme