vape


vape 1.0

Betekenis

op een sigaret lijkend elektronisch rookapparaatje waarmee iemand de damp van een verhitte vloeistof uit een ampul kan inhaleren; elektronische sigaret; e-sigaret
Hoewel we spreken over 'een vape roken' is er geen sprake van rook maar van damp.

Een vape…

is een sigaret; is een rookartikel; is een genotmiddel

      afbeelding

      Bron: Wikimedia Commons
      ( Disclaimer )

      Over het woord

      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2014
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal vape
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) e-roken; e-sigaret; vaper
      Vorm Afbreking
      Enkelvoud vape vape
      Meervoud vapes vapes
      Aantal lettergrepen 1
      Uitspraakwijze Engels
      Type zelfstandig naamwoord
      Naamtype soortnaam
      Geslacht mannelijk of vrouwelijk
      Lidwoord de
      Betekenisklasse zaaknaam
      Type in brontaal geleed
      Toelichting Naar het Engelse zelfstandige naamwoord vape, waarschijnlijk een verkorting van vaporizer 'vaporisator, verstuiver'.

      Het woord in gebruik

      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Telt overstappen op een vape ook als stoppen? Stoppen met roken van tabak en ipv daarvan dan maar andere chemische zooi inademen *schuldig*.

      Fok!,

      Amrit nam een trekje van een vape (elektronische sigaret) die een onbekende haar aanbood. Later stond ze te zoenen met een eveneens onbekende jongen. Een half uur na binnenkomst zakte Amrit plots naar de grond en kon ze niet meer opstaan. [...]. Emmi vroeg Amrit in de app of er misschien iets in de vape had gezeten, en of ze zich herinnerde dat ze had gezoend.

      Het Parool,

      Toen eind 2019 in de VS een aantal sterfgevallen gerelateerd werd aan het gebruik van de e-sigaret, met ook een overlijden in België, stond onze telefoon roodgloeiend. Er waren mensen die hun spullen terugbrachten en van de ene dag op de andere haalden we 30 tot 40% minder omzet. En dat allemaal door misinformatie, want eigenlijk was al vrij snel duidelijk dat die overleden vapers een illegaal product met cannabisolie hadden gebruikt dat online te verkrijgen was. Ze waren ziek geworden door het inhaleren van dat stroperig goedje met een vape, niet door de vape zelf."

      Gazet van Antwerpen,

      Uiteindelijk begonnen met vapen, initieel mét nicotine en vervolgens zonder. En bij het proberen zwanger raken, de vape ook volledig links laten liggen. Blij dat ik van beide af ben.

      BeyondGaming,

      Vape is een verkorting van vaporizer ('vaporisator, verstuiver'), afgeleid van vapo(u)r 'damp, wasem'. En dat is verwant aan Nederlandse woorden met een /aa/ zoals vapeurs (o.a. 'opvliegers'), vaporeus, een schildersterm voor 'ijl, wazig', en natuurlijk vaporisator.

      Trouw,

      als object bij een werkwoord


      • een vape roken

      Het is enorm hip en populair de laatste jaren, een vape roken.

      https://www.stennezkidswear.nl/category/nieuws/,

      met adjectief ervoor


      • een felroze vape

      "Ik begon met vapen rond mijn vijftiende, ik was toen erg tegen sigaretten omdat ik ze vies vond. Uiteindelijk ben ik gaan roken. Een sigaret heeft een coolere vibe dan een felroze vape en ik denk niet dat sigaretten slechter zijn voor je gezondheid. Er is nog niet genoeg informatie over vapen. Ik heb bij vapen wel een sterke neiging het méér te doen; je hebt niet door hoeveel je rookt en het kan overal omdat het geen vieze geur geeft."

      Het Parool,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de e-sigaret oftewel vape

      De e-sigaret - oftewel vape - is erg populair onder jongeren. Op feestjes en sociale media kom je veel zoomers tegen met een stijlvolle e-sigaret in hun hand.

      NRC,

      Tijd neologisme