weggeefkast


weggeefkast 1.0

Betekenis

kast in de openbare ruimte waarin mensen spullen kunnen neerzetten die ze willen weggeven

Een weggeefkast…

is een kast; is een meubel; is een voorwerp

  • [Doel of bestemming] heeft als bedoeling duurzaamheid en gemeenschapsgevoel te bevorderen en mensen die niet zoveel te besteden hebben te helpen
  • [Functie] dient om er spullen in neer te zetten die weggegeven mogen worden
  • [Plaats] staat in de openbare ruimte

    Over het woord

    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Bijzonderheden Het concept is bedacht in 2011 door Andreas Richter in Berlijn, die zijn kast givebox noemde.
    Samenhangende woorden (betekenis) boekentil; deeleconomie; groenbieb; minibieb; mup; sociale koelkast; weggeefwinkel
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud weggeefkast weg.geef.kast
    Meervoud weggeefkasten weg.geef.kas.ten
    Verkleinvorm weggeefkastje weg.geef.kast.je
    Aantal lettergrepen 3
    Hoofdklemtoon 1ste lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht mannelijk of vrouwelijk
    Lidwoord de
    Betekenisklasse zaaknaam
    Type samenstelling
    Linkerlid weggeven
    Linkerlidtype werkwoord (stam)
    Rechterlid kast
    Rechterlidtype zelfstandig naamwoord
    Tussenklank geen

    Het woord in gebruik

    Als deel van een afleiding


    Hyperoniem kast
    Synoniem buurtkast; deelkast; doorgeefkast; geefkast; givebox
    Synoniem givekot; recyclagekast ( (vooral) in België)

    "Neem wat je nodig hebt en/of geef wat je over hebt". Dat is het motto van de weggeefkast die Ferm, de gemeente Galmaarden en Huis van het Kind Pajottenland hebben geopend. Iedereen die dat wil, kan er bruikbare spullen (goede en onbeschadigde) zoals kledij, huisraad, speelgoed en schoolgerief in achterlaten. "Iedereen mag meenemen wat ze nodig hebben en kan er eventueel iets in stoppen wat ze 'over' hebben om anderen gelukkig te maken. Zo geven we die spullen een tweede leven" , zegt Ferm-voorzitster Rita Paindavin.

    De Standaard,

    "Gooi niet weg wat iemand anders nog zou kunnen gebruiken" Gemeente is elf weggeefkasten rijker dankzij samenwerking tussen Velt en FIT Moerbeke Moerbeke-Waas Moerbeke Op elf locaties in Moerbeke-Waas werden de afgelopen weken weggeefkasten geplaatst. Iedereen kan er gratis spullen meenemen of achterlaten. Het initiatief komt van Velt Samentuin Koudenborm en FIT Moerbeke, met de steun van de Koning Boudewijnstichting. "Iedereen is vrij om spullen te geven of mee te nemen", klinkt het. Het concept van de weggeefkast is ontstaan in Berlijn. In augustus 2011 nam Andreas Richter daar het initiatief om een open kast naast zijn woning te plaatsen waarin hij kleine spullen die hij niet meer gebruikte achterliet. Iedereen was welkom om spullen mee te nemen of iets achter te laten. Hij doopte de kast de givebox, met de slogan sharing is caring.

    Het Nieuwsblad,

    "Er komen regelmatig mensen langs om te vragen of we iets willen hebben dat ze wegdoen. De sfeer in deze straat is heel goed. In het rijtje hier tegenover woont volgens mij een grote familie. We zeggen elkaar altijd gedag en vinden het belangrijk om goed contact te hebben en niet tot overlast te zijn. Als we harde muziek aan hebben gehad vragen we de volgende dag of iemand last heeft gehad maar dat is nooit zo." Kiko: "De weggeefkast voor de deur wordt ook goed gebruikt, kijk er staat nu ook iemand bij." Jet: "Ik heb er zelf een vergiet en theepot ingedaan. Het gaat heel snel! Als ik thuiskom staan er vaak mensen in te kijken, dan heb je meteen een praatje. Soms komt iemand met een hele tas aan, mensen stoppen als ze langsfietsen en -lopen. Het is leuk dat zo'n klein kastje zoveel mensen blij maakt."

    nrc.next,

    Tijd neologisme