polyamorie


polyamorie 1.0

Betekenis

het onderhouden van duurzame liefdesrelaties met meerdere personen tegelijk waarbij de betrokken personen dit met elkaars medeweten en toestemming doen

Polyamorie…

is een verschijnsel

  • [Betrokkene] is het onderhouden van liefdesrelaties met meerdere personen tegelijk
  • [Onderscheid of tegenstelling] onderscheidt zich van vreemdgaan omdat het met toestemming en medeweten van de betrokken personen gedaan wordt

    Over het woord

    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2003
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal polyamory
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal begin jaren negentig van de 20e eeuw
    Samenhangende woorden (vorm) poly; polyamoreus; polyamorist; polyandrie; polycule; polygynie
    Samenhangende woorden (betekenis) niet-monogaam; open relatie; polygaam; polygamie; swingen; swinger; throuple
    Vorm Afbreking
    Enkelvoud polyamorie po.ly.amo.rie
    Aantal lettergrepen 5
    Hoofdklemtoon 5de lettergreep
    Type zelfstandig naamwoord
    Naamtype soortnaam
    Geslacht vrouwelijk
    Lidwoord de
    Getal geen meervoud
    Betekenisklasse abstractum
    Type in brontaal geleed
    Toelichting Een vernederlandste spelling van Engels polyamory, waarin we Grieks poly 'veel' en Latijn amor 'liefde' herkennen.

    Het woord in gebruik

    Ik voelde een connectie met zijn huisgenoot. Het was niet fysiek maar we knuffelden veel. Mijn partner was jaloers. Ik ben niet jaloers. Ja, we hebben veel gedeeld, zijn huisgenoot en ik, maar we hebben niet met elkaar geslapen. Iets was tussen ons aan het groeien. Ik ben van de polyamorie. Maar als mijn partner problemen heeft met fysieke intimiteit, als ik fysiek intiem ben met andere mensen, dan houd ik me daaraan. Ik heb seksuele problemen met mijn partner. Hij weet dat. Ik praat erover.

    NRC Handelsblad,

    Technische universiteiten in Nederland trekken nou eenmaal meer mannen dan vrouwen. Delftse studentes hoeven dus niet te klagen over een gebrek aan mannelijke aandacht. Is polyamorie een alternatief? Polyamorie is een levensfilosofie, waarin je erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen tegelijk te houden. In deze lezing met aansluitende discussie vertelt Ageeth Veenemans, auteur van het boek Ik hou van twee mannen, over de mythe van monogamie.

    nrc.next,

    De manier waarop polyamorie concreet wordt ingevuld is zeer divers. Er zijn mannen die samenwonen met meerdere vrouwen (polygynie), vrouwen die samenwonen met meerdere mannen (polyandrie), groepen van mannen en vrouwen in allerlei samenstellingen, lat-relaties en allerlei combinaties van voornoemde vormen. Vaak ervaren partners zo'n samenleving als een soort multihuwelijk (of, zo je wilt, multiverkering).

    http://hommage.a-madame.nl/desktop.php?n=3-2-1,

    Domein seks, gender en relaties
    Tijd neologisme